Događaji

Izvanredne mjere

Veliki problemi zbog poplava na karlovačkom području

Veliki problemi zbog poplava na karlovačkom području

Od jutros u 6 sati na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave u Karlovcu. Naime, izvanredne mjere se uvode kada Kupa u Karlovcu prijeđe 750 centimetara, a ona je u 7 sati mjerila 766 centimetra. Kupa je, naime, od nedjelje navečer narasla čak sedam i pol metara, a jučer i danas probleme su zadale i ostale rijeke na karlovačkom, ali i ogulinskom području.

Situacija s Dobrom i Mrežnicom na ogulinskom području sinoć je bila ozbiljna. Mrežnica je poplavila državnu cestu D42 kod Oštarija, tako da se do Ogulina dolazilo obilaznicom kroz Gornje Selo.

U Ogulinu je Dobra napunila Đulin ponor, ali i zatvorila staru cestu prema Vrbovskom. Iako mještani kažu da su ovakve scene uobičajene, ipak su s nelagodom promatrali sinoć vodu koja je u samo dva sata poplavila ovu cestu.

"To se događa kada je velika količina snijega i kada okrene jugo. Đulin ponor ne može progutati toliku količinu vode. Zatvori se taj protok. Ali dosta je velik dotok vode iz Gorskog kotara. Uzrok tome je naglo topljenje snijega. To se već godinama tako događa i kako se kaže, na to smo već navikli", kaže nam jedan mještanin.

Danas se situacija na ogulinskom području stabilizirala, ističe pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Martin Barić.

"Lagano se stabilizira. Određene aktivnosti su imali Gorska služba stanica Ogulin gdje je njihov interventni tim za spašavanje na vodama obilazio odsječena naselja s čamcima. Na cesti D42 u Oštarijama i Jospidolu ima malo vode", napominje Barić.

No problemi su se proširili na širem karlovačkom području. Iako je u Karlovcu zbog Kupe proglašeno izvanredno stanje obrane od poplave, veći problem stvaraju Mrežnica i Korana, smatra Barić.

"One u suštini vrše pritisak prema Kupi, koja ima usporeni rast. Tako da se one projekcije da bi tijekom podneva bio maksimum, prolongiraju za nekoliko sati kasnije. I dalje se vrši pritisak Korane, a na Koranu pak vrši Radonja, Budačka rijeka. Tu problema u Općini Vojnić i Općini Krnjak", pojašnjava Barić.

Ceste prema Logorištu i Mekušju su pod vodom. Čak je i jedan automobil uletio u vodu, srećom bez većih posljedica.

Korana je poplavila i Športsko-rekreacijski centar Korana te pomoćne terene Nogometnog kluba Karlovac. U protekla 24 sata Javna vatrogasna postrojba Karlovac imala je čak 13 intervencija, većinom zbog poplava, a u popodnevnim satima, brojka je narasla, rekao nam je zamjenik zapovjednika JVP Karlovac, Robert Hranilović.

"Danas smo imali već pet intervencija, izvlačenja osobnih vozila iz vode, skidanje smijeg s krovova, znači ono što je prijetilo da padne na prolaznike i imali smo prijevoz dvije osobe koje su zatražile medicinsku pomoć. Pripremamo vreće s pijeskom koje će se upotrijebiti u mjestu Logorište gdje se također izlila voda na prometnicu", istaknuo je Hranilović.

U pripremi je osim pijeska i čamac.

"Jedan čamac smo za sada stavili kod Tvornice PPK za pripravnost ako će trebati vršiti prijevoz vode jer je također na toj prometnici došlo do izlijevanja vode", pojašnjava Hranilović.

Voda će se zasigurno zadržati na prometnicama još nekoliko dana. Snijega i kiše je bilo u velikim količinama, a nadolazeća prognoza nije najpovoljnija, tvrdi Barić.

"Danas bi to bila kiša i dosta je toplo na potezu Ličke Plješivice i Kapele, a to su planine koje Mrežnicu i Koranu napajaju s vodom", kazao je Barić.

Izvanredno stanje obrane od poplava uvodi se kada Kupa dosegne 830 centimetara. No unatoč prognozi, poplava većih razmjera vjerojatno neće biti. Dežurne službe čine sve kako bi pružile potrebnu pomoć, a jedino što nam preostaje je pogled u nebo i stabilizacija vremena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.