Događaji

disAbility Ride

Troje biciklista s posebnim potrebama vozit će 500 km kroz četiri zemlje u pet dana

Troje biciklista s posebnim potrebama vozit će 500 km kroz četiri zemlje u pet dana

Troje biciklista s posebnim potrebama vozit će 500 km kroz 4 zemlje u 5 dana kako bi pokazali da su putovanja i avanture mogući za osobe s posebnim potrebama te kako bi Varaždinskim toplicama donirali bicikl za osobe s invaliditetom.

disAbility Ride 2024. prvo je izdanje ovog projekta Bike Passiona. Uz širok portfelj biciklističkih projekata u regiji i inozemstvu, Bike Passion tim Varga Vanja i Dami Zupi odlučili su stvoriti još jedan projekt poseban po svojoj prirodi i namjeni.

disAbility Ride ima za cilj pokazati da su avanture i putovanja mogući za osobe s posebnim potrebama. Također ovim projektom žele mapirati smještaj, restorane i trgovine prilagođene osobama s invaliditetom.

Osim ovih glavnih ciljeva, disAbility Ride podiže svijest i daje vidljivost temi putovanja za osobe s invaliditetom.

Protagonisti su Anej Doplihar, slovenski paralimpijac te Slaven Škrobot, hrvatski biciklist, putopisac i pustolov te Andrej Rotar, slovenski natjecateljski rekreativni paraciklist. Njihove priče, interesi, životi i motivacije vrlo su različiti, ali ono što je isto su iskra za životom te fokus da vide budućnost, a ne prošlost.

Anej je bio talentirani mladi motociklist sve do 2017. kada je u utrci pao, a motocikl je pao na njega i zadao mu teške ozljede. Nakon operacije i oporavka u Soči imao je priliku isprobati bicikl primjeren njegovom novom stanju i brzo je počeo nizati uspjehe u biciklizmu. "Sada sam u biciklizmu, kao i prije u motokrosu, toliko mi se sviđa da ni ne želim znati što bih postigao i gdje bih stigao. Moji rezultati su uvijek bolji, dobro napredujem .Život mi je dao kotač pod guzicu, pa više neću morati hodati, možda je mislio da će tu sve stati, ali nije uspio", kaže Anej.

"Moje putovanje, ili drugi život, kako ga volim zvati, započeo je 2009. godine kada sam slučajno skočio u more, pao na prijatelja, slomio vrat i ostao nepokretan te završio u invalidskim kolicima s dijagnozom "tetraplegičar ". Nakon gotovo godinu dana rehabilitacije i izlaska iz bolnice, mislio sam da se nikada neću naviknuti na normalan život u svom rodnom gradu, Zagrebu. Nakon nekoliko kratkih putovanja, prvo veliko putovanje bilo je Sarajevo. Bio mi je to prvi put i nisam znala što da očekujem i kako će moje tijelo reagirati. I tu je sve nekako krenulo, proputovala sam pola Europe i biciklirala od Istre do Istanbula i proveo proljeće 2024. U Južnoj Americi, a stvari idu dalje, više, ekstremnije, egzotičnije i luđe!” kaže Slaven.

Andrej Rotar ima nešto drugačiju priču. „U travnju 2018. razboljeo sam se od meningokokemije i sepse. Posljedica bolesti su nadkoljene amputacije obje noge i nekoliko prstiju na lijevoj ruci. Nakon oporavka bio sam na dugotrajnoj rehabilitaciji na URI Soča u Ljubljani. Tamo sam se prvi put susreo s ručnim biciklizmom. U kolovozu 2020. napravio sam prve kilometre uz pomoć elektro-asistencije. Napredak je bio vrlo brz. Zimi sam vožnje prebacio na trenažer. Ručni bicikl kategorije H3, koji je ležeći, promijenio sam u kategoriju H5 sjedeći jer sa svojom kategorijom invaliditeta prema UCI pravilniku mogu nastupiti samo u kategoriji H5. Volim duge vožnje i alpske prijevoje.

Oženjen sam i otac sam dvoje djece. Zaposlen sam na četiri sata u poduzeću Carthago, a invalidski umirovljen četiri sata. Uz biciklizam volim s obitelji šetati našeg psa Runo te uzgajati rajčice, paprike, začinsko bilje i cvijeće u kontejnerima.“

Ova trojica biciklista s posebnim potrebama spojit će Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju u društvu Bike Passion tima i ostalih biciklista koji su dobrodošli da se pridruže vožnji i podrže akciju.

U 5 dana spojit će 5 partnerskih lokacija koje su opremljene za smještaj osoba s invaliditetom, a koje su ujedno podržale projekt disAbility Ride osiguravanjem smještaja i prehrane za tim.

,,,

disAbility Ride krenut će od The Radkersburger Hof s klinikom Maria Theresia 20.5. u 10 sati, a prvi dan će završiti u Varaždinskim toplicama. Drugi dan završava u Pustari Višnjica. treći dan u Bizovačkim toplicama, četvrti u Iločkim podrumima, a partnerska lokacija u Srbiji još je u najavi. 

Kruna projekta biti će dva bicikla za osobe s posebnim potrebama koje će za Specijalnu bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice kupiti sponzori projekta - maloprodajni lanci Fortenova grupe: Mercator Slovenija, Konzum Hrvatska, te Idea i Roda - brandovi Mercatora Srbije kao i sponzor UBS – Urban Bike Solutions iz Belog Manastira, a koji su ujedno i podržali realizaciju projekta

„Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice izražava zahvalu organizatoru projekta disAbility Ride, Bike Passionu,  zbog uključenja u projekt kojem je cilj unapređenje uvjeta putovanja osobama s tjelesnim poteškoćama. Kao ustanova koja u svom sastavu ima i Nacionalni centar za osobe s povredom kralješnične moždine i dugogodišnje iskustvo rehabilitacije osoba sa spinalnim ozljedama, ponosni smo što možemo sudjelovati u promociji sa ciljem podizanja kvalitete životnih uvjeta toj populaciji. Isto tako, drago nam je što ćete svojom donacijom bicikala dati doprinos u proširenju rehabilitacijskih mogućnosti naše Bolnice.“ Rekla je Snježana Bahunek Hrženjak, mag. oec., Rukovoditeljica Službe za ugostiteljstvo i zdravstveni turizam.

Marina Burazer, direktorica Marketinga i ESG-a Fortenova grupe d.d. povodom sudjelovanja maloprodajnih kompanija iz Grupe u projektu, istaknula je da Fortenova grupa kao jedno od svojih ključnih ESG područja ima upravo fokus na podršku inicijativama raznolikosti, ravnopravnost i uključivosti: „Ove vrijednosti zagovaramo kako u internom poslovnom okruženju, tako i kroz programe korporativnog davanja kojima podržavamo zajednice u kojima djelujemo. Raduje nas pokretanje inicijativa kojima se potiče mobilnost osoba s invaliditetom, a mi ćemo kao Grupa kontinuirano raditi na tome da naša maloprodajnih mjesta budu dostupnija osobama s invaliditetom – te da im budemo nezaobilazna stanica kako u njihovim svakodnevnim životima tako i kada su na putovanjima.“

„Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati i biti dio ovako hrabre i plemenite priče. UBS tvrtka se primarno bavi dizajniranjem i proizvodnjom urbane biciklističke opreme za opremanje biciklističkih odmorišta te smo ovaj društveno odgovorni projekt od srca podržali.“ Podijelio je Bojan Lukić, direktor UBS-a.

Bicikli će imati za cilj nekome u razdoblju rehabilitacije pomoći da otkrije novi život, novu strast u biciklizmu kao što su to učinili naši protagonisti.

Podržite i vi ovu inicijativu! Pridružite se na jednoj od etapa, provozajte se s Anejem, Slavenom i Andrejom na jednoj ili više etapa. 

Kada, kako?

disAbility Ride starta svaki dan u 10 ujutro s partnerske lokacije (kliknite ispod na naziv mjesta za točnu lokaciju). 

GPS praćenje uživo bit će online na Bike Passion web stranici tako da možete vidjeti gdje su svake sekunde da uskočite, vozite se zajedno ili samo pozdravite.

Detaljne rute dostupne su i na aplikaciji  Strava Events - rute po danima (mogu se još mijenjati! Provjerite ih prije događaja)


Reci što misliš!