Događaji

Oporba u akciji

HDZ od Vlade traži sistemska i žurna rješenja

HDZ od Vlade traži sistemska i žurna rješenja

"Nužan nam je srednjoročni plan fiskalne konsolidacije", poručuje HDZ. Traže da premijer dođe u Sabor po povratku iz Čilea, iako je Milanović stigao u Hrvatsku i održao sjednicu Vlade.

"S pravom tražimo od hrvatskog premijera da, nakon što se vrati iz Čilea, dođe u Hrvatski sabor i da stvarno odgovori na pitanje kako planira ostvariti gospodarski rast ili ako ne planira, kako planira izvući zemlju iz krize i zaustaviti zaista užasavajuće trendove nezaposlenosti i pada gospodarske aktivnosti", kaže Domagoj Ivan Milošević. On tvrdi da već godinu dana upozoravaju kako idemo u krivom smjeru.

Bavimo se uzrocima, a ne posljedicama, a snižavanje rejtinga je posljedica, kažu u HDZ-u poručivši kako kreditne agencije treba shvatiti ozbiljno.

Martina Dalić komentirala je najavu rebalansa.

"U sadašnjim gospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračun koji donosi povećanje fiskalnog deficita. Neposredna posljedica toga je smanjivanje kreditnog rejtinga, a taj proračun koji ministar predlaže, priprema ili će ga predložiti,može se razmatrati i biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije", rekla je Dalić.

A srednjoročni plan fiskalne konsolidacije podrazumijeva reformu državne uprave, subvencija, zdravstva, drugačiji odnos prema državnoj imovini. Nužni su i žurni potezi. Valja promijeniti poslovnu klimu, dok bi izmijenjeni Zakon o strateškim investicijama trebao biti privremenog karaktera, smatraju u HDZ-u.

"Na jedan blitzkrieg čitanja svih zakonskih i podzakonskih propisa, uklanjanje svega onoga što poduzetništvu smeta", rekla je Dalić i dodala.

"Očekujemo sistemska i žurna rješenja od hrvatske Vlade, ozbiljna i vjerodostojna zato jer, u slučaju da to izostane, a za sada ne vidim znakova da Vlada takvo nešto ozbiljno priprema, ovo snižavanje kreditnog rejtinga neće biti i posljednja loša vijest koja dolazi s međunarodnog tržišta kapitala", zaključila je Dalić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.