Događaji

Sve krivo protumačeno?

Proizvođači u panici; Ministarstvo: proizvodnja batata i stevije nije zabranjena

Proizvođači u panici; Ministarstvo: proizvodnja batata i stevije nije zabranjena

Informacija da su stevia i batat kao dodatak prehrani stavljeni na listu zabranjenih proizvoda u Hrvatskoj, izazvala je paniku među proizvođačima. Ministarstvo poručuje - sve ste pogrešno protumačili.

Krivo protumačili ili ne, stavljanje batata i stevije u kontekst tzv. 'nepoželjnih' namirnica, negativno će utjecati na poslovanje onih koji od njihova uzgoja žive, ističe profesor Bruno Novak, koji je među prvima u Hrvatskoj popularizirao ljekovitost stevije.

"Odjednom iz one tablice priloga 3 NN iz 2011. stevia je preko noći prešla u tablicu 5, gdje se nalaze biljke izuzetne otrovnosti. Stavili su tamo i batat i steviju, što je potpuno van pameti", smatra profesor Novak.

Ivan Knezić iz Donje Stubice jedan je od uzgajivača, kojeg je cijela priča prilično zbunila. "Ako je o tome riječ, ministarstvo je moglo prekinuti cijelu priču puno prije. Ljudi su uložili puno truda i novca, da bi sad to došli pred zabranu. To je stvarno neodgovorno".

Zbunjen je i uzgajivač Anto Jurić, koji strahuje da će oni izvući najdeblji kraj.

"Sigurno je da će šteta biti ogromna. A kako i što će biti, ni njima u ministarstvu nije jasno. Pa ni meni samom", dodaje Jurić. Kod nas je opće priznato da ako je nešto biljno, da je to apsolutno neškodljivo, što nije dobro, tvrdi nutricionist Nenad Bratković.

"Trebamo imati sastojke hrane koji su sigurni za naše zdravlje i imaju određenu funkcionalnost. Stevia će i dalje biti prisutna kao sladilo Steviol glikozidi, što je jedna od stvari koje se nalaze unutar biljke. No Stevia kao tzv. 'nova hrana' još uvijek nije dozvoljena za stavljanje na tržište".

To je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja u priopćenju, gdje su, između ostalog, naveli da batat i stevia nisu zabranjeni, kao ni njihova proizvodnja. Jedino su sporni dodaci prehrani na bazi batata, te list stevije, jer njihov učinak na ljudski organizam nije dovoljno istražen. Profesor Novak s tim se ne bi složio.

"Stevia je biljka koja se sadi na našim poljima od 1920. Odjednom ju oni prekriže i više se ne smije koristiti. Čekajte malo. Znači da to netko ne zna ili netko ima skrivene namjere. Nisam dovoljno pametan da vidim u čemu je štos", kaže Novak.

Stevia je dugi niz godina bila 'zabranjena' biljka u SAD-u. Legalizirana je nakon što su velike kompanije poput Coca Cole i Pepsija najavile upotrebu u svojim 'sugarfree' proizvodima. Što se tiče EU-a, ona je i dalje poluilegalna. Unatoč tome, brojna istraživanja su pokazala da stevia kod dijabetičara pojačava rad gušterače, a dokazano je i da ova biljka pomaže u sprječavanju nastanka raka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.