Događaji

Odluka o izboru 266. pape

Kardinali okupljeni u Vatikanu

Kardinali okupljeni u Vatikanu

Kardinali danas trebaju odlučiti o točnom datumu početka izbora 266. pape

U 9 sati u Vatikanu je počela sjednica na kojoj su se prvi put okupili kardinali u sklopu priprema za konklave. Generalnu kongregaciju kardinala sazvao je i vodi kardinal Angelo Sodano, a još se jedna sjednica očekuje u 17 sati.

Kardinali danas trebaju odlučiti o točnom datumu početka izbora 266. pape. U devet sati počela je prva sjednica na kojoj kardinali, osim o pripremama konklave, raspravljaju i o budućim izazovima Crkve i diskretno važu tko bi mogao biti budući kandidat za poglavara Katoličke crkve.

Pretpostavlja se da će se Kardinalski zbor osvrnuti i na skandale koji potresaju crkvu, poput prošlotjedne ostavke edinburškog nadbiskupa Keitha O'Briena zbog optužbi za nedolično ponašanje. On je, inače, u priopćenju priznao da je njegovo seksuapno ponašanje u prošlosti bilo ispod standarda njegove fuknkcije.

Konklave će se održati u Sikstinskoj kapeli, očekuje se da će to biti idućeg tjedna, a mogući kandidati dolaze iz cijeloga svijeta. Namjera kardinala je svakako da Papa bude izabran uskoro kako bi mogao biti u službi tijekom Velikog tjedna, koji počinje s Cvjetnicom 24. ožujka i kulminira Uskrsom.

Iako je sve obavijeno velom tajne, ono što se moglo iščitati ovih dana iz izjava i intervjua nekih kardinala jest da očekuju kako bi novi papa trebao biti komunikativan i imati sposobnost prenošenja vjere.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.