Događaji

Vatikan

Kako će započeti konklava za izbor novog pape?

Kako će započeti konklava za izbor novog pape?

Od utorka kreće konklava za izbor novog Pape koji će naslijediti Papu Benedikta XVI. Prema ceremoniji kardinali elektori okupit će se točno u 16.15 sati u Pavlovoj kapeli (Cappella Paolina) odjeveni u prepoznatljivu purpurnu odjeću, mocetu i bijelu roketu a na glavi će nositi biret, objavnio je vatikanski tiskovni ured.

Prema ceremoniji iz Pavlove kapele kardinali će se u svečanom ophodu uputiti prema Sikstinskoj kapeli gdje će kardinali elektori položiti propisanu prisegu.

"Osim kardinala elektora u procesiji će sudjelovati još nekolicina crkvenih velikodostojnika među kojima kardinal Prosper Grech koji će održati meditaciju, zatim tajnik konklave, zamjenik kamerlenga, zamjenik državnog tajnika, tajnik za odnose s državama.

U 16 sati u Sikstinsku kapelu će moći ući i nekoliko ovlaštenih osobe s posebnom ulaznicom, među kojima pripadnici Papinske švicarske garde, medicinsko osoblje, fotografi, novinari Radio Vatikana i Vatikanskog televizijskog centra", objavila je danas IKA.

Kako je poznato prvi dan imaju samo jedno glasovanje, a idući - nakon jutarnje molitve ponovo ulaze u Sikstinsku kapelu te imaju dva glasovanja prijepodne i dva poslijepodne.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.