Događaji

Oporba

Karamarko: Milanovićeva izjava je neodgovorna

Karamarko: Milanovićeva izjava je neodgovorna

Međunacionalni sukob u Kistanjama digao je na noge premijera. Osuda je stigla jutros iz Banskih dvora, uz nju i lekcija 'neprofesionalnim' novinarima ali i žestoka kritika oporbi. Premijer Zoran Milanović prozvao je HDZ da kukavički šuti o događajima koji ovih dana pune medije, a istodobno širi 'destiliranu mržnju'.

Premijeru je prekipjelo. Novi sukob u Kistanjama bio je povod izvanrednoj press konferenciji u Banskim dvorima. Zoran Milanović osudio je međunacionalni sukob i jasno dao do znanja tko stoji iza svega.

"Izbori za Europski parlament, dakle, motivacijska kampanja HDZ_a već daje svoje prve rezultate. Oni se mjere hemoglobinom, napadnuti su jučer bogoslovi iz manstira Krka, djeca praktički. napala su ih djeca, koja su jučer u Dnevniku HTV-a prigodno i politički korektno nazvana Janjevci", rekao je premijer.

Milanović se osvrnuo na proteklih nekoliko dana, odnosno istupe pojedinih političara u medijima. Spomenuo je Ružu Tomašić koja je na državnoj televiziji Vojislava Stanimirovića nazvala četnikom, a pritom, kaže, nitko nije reagirao.

 

 

"Stranke desnice u svojoj nesposobnosti da bilo što drugo artikuliraju, šire mržnju, čistu destiliranu mržnju i ništa drugo. I umjesto da se bavite, otvoreno to govorim jer nemam drugog načina, da se bavite jednim skandaloznim ispadom, koji ste omogućili, nikome ništa. Pozivaju se eksperti u studio, bavimo se finskim ratom, stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine nam objašnjavaju koliko je bilo mrtvih, kao da su ih oni osobno prebrojavali. Tko je sljedeći? Baldrick iz Crne guje?", kazao je premijer.

"Na moju izjavu koja to nije bila prostor u medijima dobili su mnogi ljudi u crnim košuljama koji predstavljaju koga? Stranku", upitao se Milanović.

"Pa što se stranka nije očitovala, što se predsjednik stranke, koji se kreveljio u kameru kada su ga pitali što misli o ispadu svoje kolegice s liste, nije pojavio i komentirao riječi koje ja nisam izrekao. Što njega niste tražili?", kazao je premijer.

"Mislim da je to doista jedna neodgovorna, neodmjerena, da ne kažem glupa izjava premijera. Premijer u zadnje vrijeme nažalost ima dosta takvih izjava i dosta ispada", poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Za Hrvatski radio je odbacio optužbe da HDZ stoji iz napada u Kistanjama i poručio da sve treba istražiti. Volio bih da taj napad nije inspiriran međunacionalnim odnosima, rekao je Karamarko.

No da je sve doista eskaliralo te da su se teme itekako postale sveprisutne smatra predsjednik Ivo Josipović.

"Nažalost, istina je, zadnje je vrijeme eskalacija govora mržnje. Nažalost, evo sada i fizičkog nasilja i krajnje je vrijeme da svi oni koji utječu na javno mnijenje, posebice na mlade ljude, daju jasnu poruku o tome što su naše vrijednosti i kako ih trebamo čuvati", kazao je Josipović.

Za Zorana Milanovića pojedini mediji su u svemu tome - pali na ispitu. Smatra da se izbjegavaju se dramatične teme poput širenja mržnja odnosno pokušaja političkog bodovanja na tome.

"To za mene nije novinarstvo i ovo što radim nije obrušavanje, nego je otvoren govor o tome i baš me briga kako će to biti preneseno. I tu ću se ponašati baš kao Churchill, konzervativac. On nije razmišljao o tome hoće li dobiti sljedeće izbore, nego hoće li obaviti svoj posao", istaknuo je predsjednik Vlade.

Milanović je na kraju rekao da nikakve dealove s medijima nema, ali da ako mediji mogu kritizirati njega, i on može uzvratiti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.