Politika

Pregled tjedna

Tjedan u znaku afere konzultantica, nedostatka kvoruma, predsjedničine poslanice..

Tjedan u znaku afere konzultantica, nedostatka kvoruma, predsjedničine poslanice..

Iza nas je buran tjedan u kojem se u Saboru ponovno nije glasalo, bilo je i preslagivanja većine, a Tomislav Karamarko našao se usred afere Konzultantica. Zbog odluke vlade o uklanjanju nekih državnih tvrtki s popisa strateških, oporba ju je optužila za rasprodaju u tajnosti, a predsjednica nam se obratila povodom ustašizacije.

Brisanje tvrtki s popisa strateškog interesa izazvalo je buru. Uklonjene su ACI, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia banka, Petrokemija, Končar, Podravka i Croatia osiguranje, a taj je potez izazvao sumnju u njihovu privatizaciju.

Premijer umiruje; u prodaju će udjeli u Končaru, Sunčanom Hvaru, Croatia osiguranju i Eutelsat. Barem za sada, a oporba optužuje Vladu da u tajnosti želi rasprodati državne tvrtke.

"Htjeli smo samo imati par imena na listi. To nam daje mogućnost da ukoliko u budućnosti vlada odluči prodati da možemo ići u tom smjeru. To sada nismo odlučili, nije nam u interesu".

"Najveći problem jest to što se prodaja tvrtki već dogodila, prodane su u zadnjih 10-15 dana"Hrvatska nastavlja arbitražu s MOL-om, a premijer Tihomir Orešković preuzima pregovore o INA-i što je na mađarskoj strani dočekano s optimizmom.

U Hrvatskoj su podijeljene reakcije. A pritisnut otkrićem suradnje njegove supruge i konzultanta MOL-a, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko povukao se iz svih državnih poslova oko INA-e. Orešković mu vjeruje, Milanović traži njegov opoziv.

"HDZ javno ističe da se prekine arbitraža, isto što i MOL traži a lobist MOL-a ima na platnoj listi suprugu Karamarka, to je neodrživo", rekao je Milanović. "Vjerujem da Karamarko nije napravio ništa protiv interesa RH", rekao je Orešković.

"Zbog medijskog linča na mene i obitelj, odlučio sam se izuzeti iz procesa donošena odluka oko INA-e", rekao je Karamarko.Treći tjedan zaredom u Saboru nije bilo uobičajenog glasovanja petkom. Vladajući nisu osigurali kvorum, a građanima se ispričao HDZ-ov Ivan Šuker.

"Molim rezultat, pritisnuo sam, nemamo kvorum" "Većina postoji, ja bih se ispričao građanima zbog ovoga"U Saboru je bilo i preslagivanja. Milivoj Špika iz BUZ-a prešao je u klub zastupnika Milana Bandića.

A jednu od optužnica protiv Bandića, onu o pogodovanju inicijativi U ime obitelji Vrhovni sud je vratio Županijskom sudu na ponovljeno odlučivanje jer ju je prvo odbacio.

Tomislav Merčep proglašen je krivim za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. na pakračkom i kutinskom području. Nepravomoćno je osuđen na pet i pol godina zatvora, objavio je sudac Majerović.

"Propustio je spriječiti ubijanje mučenje civila, da se nečovječno postupa, nanose ozlijede, primjenjuju nezakonita zatvaranja i pljačka se imovina stanovništva", rekao je sudac.Još se bavimo zločinima iz prošlog stoljeća.

Pod obnovljenim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora na Bleiburškom polju održana je komemoracija žrtvama iz svibnja 1945. godine. Ceremonijalno oružje korišteno na komemoraciji oduzela je austrijska policija, neopravdano i zbog nesporazuma.

Državni vrh je s komemoracije poručio da su sve žrtve jednako važne, a na eskalaciju netolerancije upozorila je u poslanici predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te uputila poruku vladi.

"Trgnite se, zaustavite međusobne svađe i uhvatite se posla", rekla je Kitarović.Nina Kraljić nastupila je na Eurosongu u Stockholmu s pjesmom Lighthouse i osvojila 23. mjesto od 26 finalista. Pobijedila je Ukrajina, a televizijski prijenos je pratilo 200 milijuna ljudi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.