Događaji

Akcija uklanjanja objekata

U Karlovcu srušena prva bespravno izgrađena građevina

U Karlovcu srušena prva bespravno izgrađena građevina

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nastavlja s akcijom uklanjanja bespravno sagrađenih objekata. Tako je danas u ulici Hrvatske bratske zajednice u Karlovcu srušena napuštena poslovna građevina, koju je investitor počeo graditi, no izgradnja nije završena, a objekt očito nema svu potrebnu građevinsku dokumentaciju.

Riječ je o građevini za koju je građevinska inspekcija izdala rješenje o uklanjanju, a investitor odnosno vlasnik nije podnio zahtjev za legalizacijom u propisanom roku, odnosno do 31. prosinca 2012. godine, pojasnio je pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Davorin Oršanić.

"Inspekcija provodi izvršenje inspekcijskih rješenja u predmetima u kojima stranke ili nisu podnijele zahtjev za ozakonjenjem ili su gradile nakon datuma kada je izvršeno avio-snimanje. Ta izvršenja se provode na području cijele Hrvatske, a sada je Karlovac došao na red. Imali smo u planu još neka izvršenja, međutim zbog vremenskih uvjeta to ćemo prolongirati za kasnije. Podneseno je 100.947 zahtjeva za ozakonjenjem, a krajem ovog mjeseca ćemo vidjeti koji je sada broj. Taj broj podnesenih zahtjeva pratimo i mogu reći da smo prilično zadovoljni s odazivom građana", istaknuo je Oršanić.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih građevina je 30. lipnja. Legalizirati se mora svaka bespravno sagrađena zgrada na kojoj su do 21. lipnja 2011. godine izvedeni najmanje grubi konstruktivni radovi te je građevina vidljiva na digitalnoj ortofoto karti izrađenoj temeljem snimanja tog datuma. Ako je zgrada izgrađena prije 15. veljače 1968. godine, potrebno vam je samo uvjerenje da je sagrađena prije tog datuma. Ako je izgrađena, rekonstruirana ili sanirana u sklopu projekta obnove ratom oštećenih kuća također su vam potrebne samo preslike katastarskog plana i dokaz da je gradnja provedena unutar tog projekta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.