Sport

školovanje

Košarkaški klub Zadar i Sveučilište u Zadru prezentirali program budućim sportašima – studentima

Košarkaški klub Zadar i Sveučilište u Zadru prezentirali program budućim sportašima – studentima
SC Višnjik

Košarkaški klub Zadar i Sveučilište u Zadru prezentirali su danas program budućim sportašima – studentima

Košarkaški klub Zadar i Sveučilište u Zadru surađuju već nešto više od sedam godina, a sama suradnja jučer je na inicijativu predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar, Roka Stipčevića, podignuta na jednu višu razinu. Tonći Jerak, docent Centra za tjelovježbu i studentski šport Sveučilišta u Zadru mladim košarkašima KK Zadar predstavio je program i mogućnosti studiranja i paralelnog nastavka karijere u Zadru, budući da smo svjedoci da svake godine dobar dio mladih košarkaša u želji za kvalitetnim obrazovanjem napušta naš grad, a time i klub te kreće u nove avanture koje donose za njih nove sredine. Da tome tako ne treba biti pokazao je i naš prvotimac, Krševan Klarica koji je također bio dio ovog razgovora s igračima te je iz vlastitog iskustva prezentirao koje su prednosti ostanka u rodnom gradu.

Jedan od začetnika suradnje između KK Zadar i Sveučilišta u Zadru je voditelj omladinskog pogona KK Zadar Rajko Vidaković koji je zaključio kako je suradnja poprilično kvalitetna budući da se kroz nju podignuo broj studenata – igrača. “Ovom suradnjom zahvaljujući kojoj je jučer našem omladinskom pogonu prezentirana mogućnost nastavka košarkaške karijere paralelno uz akademsko obrazovanje mislim da je bila od poprilične koristi. Drago mi je da je naš bivši prvotimac, a sadašnji predsjednik NO i inicijator jučerašnje prezentacije, Rok Stipčević, pokrenuo ovo te bio tu s našim mladim igračima kako bi ih pozdravio i kasnije im prenio svoje bogato iskustvo kako igranja tako i paralelnog školovanja.” – riječi su Rajka Vidakovića.

Doc. dr. sc Tonći Jerak s kojime smo i pokrenuli ovu priču suradnje Kluba i Sveučilišta još u sezoni 2017/18, prezentirao je igračima sve mogućnosti i pogodnosti studiranja u Zadru koje bi im u našem klubu i gradu omogućilo nastavak košarkaške karijere, a time pokušavamo i proširiti vidike tih mladih ljudi van sportskih okvira i podučiti ih važnosti obrazovanja i studiranja. Drago mi je da smo na inicijativu g. Jeraka tada i napravili to svojevrsno spajanje uključivši tada naše juniore budući da tada nijedan košarkaš Zadra nije bio student Sveučilišta u Zadru. Kako je vrijeme odmicalo, broj košarkaša studenata u Zadru se povećavao te smo sada na respektabilnoj brojci od njih 16 i vjerujem kako će se brojka povećavati u budućnosti. – nastavio je Vidaković.

“Mislim da je prilika koju smo ovime dali mladim igračima, pored igranja i studiranja u svom gradu, bila i ta da kroz košarkašku momčad svog Sveučilišta proputuju svijet također vrlo bitna u njihovom odrastanju i stjecanju novih iskustava. S nama je bio i naš prvotimac, Krševan Klarica koji je svijetli primjer svega što govorimo, a posebno mi je drag način kojime je elokventno i zanimljivo svojim nasljednicima prenosio vlastito iskustvo igranja košarke na visokoj razini i paralelnog obrazovanja. Dio svojeg iskustva prenio je i naš trener juniorskog sastava, Roko Jurlina, a kao čovjek koji je vlasnik dvostruke diplome mislim da je to poprilično bitno. Ovime nastavljamo plodonosnu suradnju za Sveučilištem u Zadru i nadam se kako će se još našim mladih košarkaša odlučiti za ovaj košarkaško – obrazovni put kojime bi za dodatnu razinu oplemenili kako naš Klub tako i grad.” – za kraj je dodao voditelj omladinskog pogona KK Zadar.

Tonći Jerak, bitna je figura ove suradnje te je sa zadovoljstvom prihvatio poziv KK Zadar i poprilično dobro je odradio zadatak da našim mladim igračima prezentira što to nudi Sveučilište u Zadru, ako bi oni željeli karijeru nastaviti u gradu Zadru. “Zahvalio bih se g. Stipčeviću na pozivu da juniorima i kadetima KK Zadar prezentiram mogućnost studiranja za studente – sportaše na Sveučilištu u Zadru. Kroz predavanje su upoznati s Pravilnikom o studiranju studenata – sportaša na Sveučilištu u Zadru koji im daje mogućnost da uz sportski razvoj ne pati ni akademski razvoj. Isto tako upoznati su s budućim nastupima na međunarodnim natjecanjima sveučilišne košarkaške ekipe te su im prezentirani uspjesi koje je naša ekipa ostvarila. Svoja pozitivna iskustva studiranja na Sveučilištu u Zadru iznio im je košarkaš seniorske ekipe Krševan Klarica koji studira na Odjelu za ekonomiju.” – iznio je Jerak.

Jednog ugodnog razgovora i druženja kroz ovu prezentaciju ne bi bilo da istu nije inicirao, Rok Stipčević koji nije krio zadovoljstvo cijelim ovim događajem, naglašavajući koliko je bitno obrazovanje pored košarkaške karijere.

“Drago mi je da je ova inicijativa suradnje između našeg kluba i Sveučilišta uspjela i da smo momcima pred kojima se nalazi neka prekretnica kod razmišljanja o svojoj budućnosti, prvenstveno aludirajući tu na naše kadete i juniore, prezentirali informacije i približili im spoznaju da i u Zadru ima odjeljenja sveučilišta koja bi zadovoljila njihova zanimanja i interesiranja. Isto tako vrlo bitno je bilo približiti im benefite ostanka u svom gradu i upisa na naše sveučilište, a uz to sigurno bi imali i olakšanje u vidu izlazaka ususret na obostrano zadovoljstvo kako bi paralelno mogli jednako kvalitetno obavljati igračke i studentske obveze. Time oni ne trebaju vagati, žele li biti studenti ili sportaši već se ta dva proces a mogu odvijati i razvijati paralelno bez da jedan od njih pati. Na kraju dana, naš životni radni vijek ipak je puno dulji nego li košarkaški i drago mi je da su momci pokazali kako su svjesni toga velikim odazivom na ovo, a između ostalog siguran sam kako među njima postoji velik broj njih koji bi željeli ostati u rodnom gradu, a ne ga napuštati i mijenjati sredinu kako bi studirali.” – riječi su bile predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar.

Nadamo se kako je ovo pomoglo igračima koji uskoro moraju odlučiti o nastavku svojih akademskih i košarkaških karijera, a vjerujemo kako će se dobar dio njih nakon ovog razgovora i prezentacije odlučiti za ostanak u svom gradu i nastavak kako školovanja tako i igranja košarke.


Reci što misliš!