Događaji

Split

Alkari odlučili: Generali Gotovina i Markač počasni članovi Viteškog društva

Alkari odlučili: Generali Gotovina i Markač počasni članovi Viteškog društva

Junaci Domovinskog rata generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su kao najčasniji vojskovođe predvodili hrvatske branitelje u obrani i konačnom oslobađanju Republike Hrvatske, a potom kroz dugotrajnu pravnu bitku pred međunarodnim sudom u Haagu obranili svoju čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od subote su počasni članovi Viteškog alkarskog društva, piše slobodnadalmacija

Odluku o proglašenju Gotovine i Markača počasnim alkarima donijela je jednoglasnom odlukom svih nazočnih članova Skupštine sinjske viteđške udruge. Povelje o proglašenju počasnim članovima Gotovini i Markaču bit će uručene u kolovozu, u povodu 298. Sinjske alke.

Prijedlog Upravnog odbora da se Gotovina i Markač proglase počasnim članovima, formiran na inicijativu braniteljskih udruga, pred Skupštinom je pročitao alkarski vojvoda Ante Vučić, a nakon jednoglasnog izjašnjavanja popraćenog dugotrajnim pljeskom povelju o proglašenju pročitao je predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić.

Generali Gotovina i Markač prvi su živi počasni članovi Viteškog alkarskog društva. Prije njih skupština VAD-a počasnim članovima proglasila je poginule vukovarske junake iz Sinja, Ivicu Poljaka Sokola i Andriju Alčića.

Skupština VAD-a, koja je bila izvještajna, a izborna je u proljeće slijedeće godine, protekla je u radnoj i svečarskoj atmosferi. Članovi Skupštine usvojili su izviješća Upravnog odbora, alkarskog vojvode, Časnog suda i Nadzornog odbora koje su podnijeli dxr. Stipe Jukić, mr. Ante Vučić, Andrija Filipović Grčić i Josip Vučković Bećo. Usvojena su i financijska izviješća.

Opća je ocjena da je 297. Sinjska alka bila besprijekorno organizirana i izvedena u skladu s alkarskim statutom, pravilima i prastarim običajima. Završnoj fešti na kojoj je slavodobitnikom postao Alen Filipović Grčić nazočili su najviši hrvatski državni dužnosnici predvođeni predsjednicima dr. Ivom Josipovićem, pod čijim se pokroviteljstvom Alka održava, Josipom Lekom i Zoranom Milanovićem, visoki dužnosnici Bosne i Hercegovine, veliki broj veleposlanika među kojima je prvi put bio i veleposlanik Republike Turske čiji je dolazak u Sinj zapečatio prijateljstvo turskog i hrvatskog naroda, crkveni velikodostojnici i drugi. Svima njima, a posebno alkarima, alkarskim momcima i hgrađanima Sinja Skupština VAD-a odala je dužno priznanje i zahvalu.

Na Skupštini su posebno pozdravljeni bivši alkarski alaj-čauši i harambaše. Pozivu su se odazvali alaj-čauši Joško Milošević i Stipe Batarelo, a tu su bili i bivši alaj-čauš Ivan Zorica koji je član Časnog suda te aktuelni alakj-čauš Tonći Bešlić. Uz sadašnjeg harambašu Ivu Vukasovića Paru Skupštini su nazočili Branko Ezgeta zvani Single, Gojko Kolak, Ivo Filipović Injoka, Dušan Dotur i Boško Ramljak, sadašnji član alkarske uprave na čiju su inicijativu pozvani stari alaj-čauši i harambaše.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.