Događaji

Istražni postupak u tijeku

Obnovljena istraga protiv šefa mađarskog MOL-a

Obnovljena istraga protiv šefa mađarskog MOL-a

Ponovno pokretanje istrage protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, otvorilo je neka nova i neka stara pitanja. Hoćemo li primjenjivati europski uhidbeni nalog ne bude li Mađar surađivao, kako će se Hrvatska postaviti u pregovorima o dioničarskom ugovoru i što cijelom procesu nosi pravomoćna presuda Ivi Sanaderu?

Činjenica da je Hrvatska 1. srpnja ušla u Europsku uniju bacila je novo svjetlo na slučaj INA - MOL, u kojem je bivši premijer Ivo Sanader, objedinjeno sa slučajem Hypo, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Istraga protiv Hernadija je prekinuta u prosincu prošle godine jer nije bio dostupan USKOK-u, a Mađarska ga je odbila ispitati o hrvatskim sumnjama da je Sanaderu dao mito, pravdajući se nacionalnim interesima. Nove okolnosti - nova istraga DORH-a.

"Kako su nakon 1. srpnja 2013. stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka nadležnim tijelima Republike Mađarske je putem međunarodne pravne pomoći upućena zamolnica za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika. Ovisno o sadržaju odgovora, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga", stoji u prioćenju državnog odvjetništva.

I dok ministar pravosuđa Orsat Miljenić o svemu baš i ne bi...

"To je podijeljena ingerencija, naravno da postoji pravilo o međunarodnoj pravnoj pomoći i pravilo o europskom uhidbenom nalogu", rekao je Miljenić a na pitanje je li ovo korak prema europskom uhidbenom nalogu poručio je da ništa dalje ne želi komentirati.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić objašnjava da sve ide svojim tijekom. Pregovarački tim koji će s MOL-om sjesti za stol oko pokušaja izmjene dioničarskog ugovora trebao bi biti imenovan na idućoj sjednici Vlade.

"Gledajte, razgovarat ćemo jer razgovarati moramo. Kao što znate opterećeni smo sudskim procesom i sve to će naravno određivati i način i dinamiku pregovora, prema tome pričekajmo", zaključio je Grčić.

Da će biti teško, svjestan je ministar financija Slavko Linić.

"Najteži dio pregovora će uvijek biti plinski biznis koji je nanio enormnu štetu i u biti još uvijek ne znamo što će biti s tim. Što je, na neki način, vezano i za presudu Sanaderu. Prema tome, očekujem da će razgovori biti vrlo teški ali pregovori moraju dati odgovore na ta pitanja", rekao je Linić.

No sve to, jasno je ministrima, na ovaj ili onaj način mora čekati pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković Media servisu je rekla kako su primili pismeno obrazloženje prvostupanjske presude i sada pripremaju žalbu Vrhovnom sudu. Sve novosti oko Hernadija utječu i na Sanaderov položaj, a cijela procedura, objašnjava Sloković, mogla bi potrajati.

"Hernadi prije svega, mora biti obaviješten i mora primiti nalog o provođenju istrage i biti upoznat i neposredno preuzeti sva rješenja koja su vezana s tim donesena od strane USKOK-a. To do sada nije učinjeno, vidjet ćemo što će se događati u daljnjem tijeku postupka", naglasila je Sloković.

I tako Hrvatska puževim korakom ide ka razrješenju situacije u domaćoj naftnoj kompaniji, u kojoj MOL ima sva upravljačka prava. Njihov je stav ostao isti, surađivat će, kažu s institucijama u svemu, a na optužbe protiv šefa INA-e odmahuju rukom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.