Događaji

Većina živi u stanovima u vlasništvu roditelja

Standard mladih u Hrvatskoj uvjetovan standardom roditelja

Standard mladih u Hrvatskoj uvjetovan standardom roditelja

Podaci pokazuju da se udio mladih u Hrvatskoj stalno smanjuje...

Prema istraživanju koje je proveo Institut za društvena istraživanja današnje generacije mladih odrastaju u cjelovitim (bračna ili izvanbračna zajednica roditelja), najčešće četveročlanim obiteljima kakve bi i sami željeli zasnovati. Standard im je uvjetovan standardom roditelja, piše Narodni list

Većina živi u stanovima u vlasništvu roditelja, a četvrtina ih je u financijskoj situaciji koja upućuje na realan rizik od siromaštva. Tek je desetina mladih čije obitelji žive iznad hrvatskog prosjeka.U posljednjih deset godina povjerenje mladih u Crkvu je palo čak 20 posto, toliko je palo povjerenje i prema onom što čuju na radiju, 12,5 posto manje vjeruju novinama, povjerenje u Vladu palo je više od 13 posto, a televiziji se vjeruje čak 30 posto manje.

Kao najveći društveni problem vide nezaposlenost, korupciju i gospodarske probleme.Obuhvaćeno je bilo 2000 ispitanika u dobi od 15 do 29 godina iz cijele Hrvatske.

Podaci su se prikupljali terenski u 175 naselja, od čega 56 gradova i 119 sela. Istraživanje je trajalo od sredine travnja do kraja lipnja 2013. godine, a uzorak mladih bio je identičan kao i u istraživanju 2004. godine te onome provedenom 1999. godine.Kao faktor uspjeha u Hrvatskoj mladi ponajprije vide sposobnost "snalaženja", ali ipak sve više drže do obrazovanja. Čak dvije petine mladih podupire zagovornike marketizacije obrazovanja, odnosno da se ono podredi interesima tržišta i kapitala.

Nedostatak visokoobrazovanih vide u problemu besplatnog visokog i višeg obrazovanja. Smatraju da bi trebalo redovito provjeravati postignuća u obrazovanju, a posebno sudjelovanjem u međunarodnim ispitivanjima znanja.

Podaci pokazuju da se udio mladih u Hrvatskoj stalno smanjuje. Tako je 1953. godine udio mladih u ukupnoj populaciji bio 27,7 posto, a 2001. godine bilo ih je 898.700, što je 20,3 posto. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, mladih je bilo 794.900 ili samo 18,6 posto ukupnog stanovništva.

Narodni list/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.