Prvi certifikat
Što treba imati pravi dalmatinski pršut?
Pršut Voštane iz Trilja i Mesna industrija Pivac iz Vrgorca prvi su dobitnici Certifikata za dalmatinski pršut
Certifikate koji dokazuju sukladnost proizvodnje dodijelila je tvrtka Biotehnicon koja ima ovlasti Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske akreditacijske agencije, a dvojici dalmatinskih proizvođača certifikati su uručeni na svečanosti u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu.
Šest godina nakon što je započeo proces zaštite dalmatinskog pršuta na hrvatskom tržištu pojavit će se pršuti s utisnutim vrućim žigom troglavog lava i natpisom; Dalmatinski pršut.
'Da bi pršut dobio certifikat potrebno je proći cijeli proces i udovoljiti postavljenim standardima koje kontrolira i ovjerava stručno tijelo, tvrtka Biotehnicon', kazao je Darko Markotić, direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Pivac.
'Pršuti koji su sada dobili certifikat soljeni su u 2012. godini i zadovoljavaju sve postavljene standarde. Da bi zadovoljio sve uvjete važna je kvaliteta ulazne sirovine, PH vrijednost mesa, oblik buta i njegova obrada. Pršut treba biti minimalne težine 11 kilograma, i od trenutka klanja svinje do soljenja pršuta ne smije proći više od 96 sati', kazuje direktor Markotić, koji ističe kako minimalna starost pršuta mora biti godinu dana od datuma soljenja, čuvan u kontroliranim uvjetima vlage i temperature u samom procesu proizvodnje.
Za sada su sve uvjete uspješno ispunili Pivčev pršut i pršut Voštane iz Trilja, velikih proizvođača te delicije, koji su članovi udruge Dalmatinski pršut i klastera Hrvatski pršut.
MI Pivac godišnje proizvede oko 100.000 pršuta, Voštane 50.000 do 60.000 što je otprilike 50% hrvatske proizvodnje pršuta, koja godišnje proizvede do 300.000 komada, i kako se doznaje uskoro kreće postupak zaštite Dalmatinskog pršuta na tržištu europske unije.
Vezane vijesti
-
Za svoj deseti rođendan Udruga Dalmatinski pršut pripremila je posebno iznenađenje za stanovnike Zagreba
-
Francuski prijevod romana "Crvena voda" književnika i novinara Jurice Pavičića osvojio je prestižnu nagradu Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021. godini.
-
Mladi hrvatski filmaš Igor Bezinović redatelj je ovogodišnjeg dobitnika Velike Zlatne Arena za najbolji film na 64. Pulskom filmskog festivalu. Igora je nagrada zatekla u najboljem mogućem trenutku dok je u Puli proslavljao svoj trideset i četvrti rođendan
-
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dobitnik je nagrade pod nazivom "Mostar Peace Connection 2017" koja mu je u petak uručena u Mostaru kao priznanje za sve što je učinio za uspostavu mira i obnovu tog grada.
Izdvojeno
-
Ovo je jedan od najjeftinijih i "najkripnijih" zimskih jela na žlicu
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Jedna od najvećih prepreka u procesu mršavljenja često je osjećaj ograničenja i nedostatak zadovoljstva iz hrane.
-
Minutu i 26 sekundi prije isteka produžetka, Zadar je u 2. kolu AdmiralBet lige protiv Igokee m:tel na Višnjiku imao vodstvo 75:71 i slobodno bacanje.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.