Događaji

Prvi certifikat

Što treba imati pravi dalmatinski pršut?

Što treba imati pravi dalmatinski pršut?

Pršut Voštane iz Trilja i Mesna industrija Pivac iz Vrgorca prvi su dobitnici Certifikata za dalmatinski pršut

Certifikate koji dokazuju sukladnost proizvodnje dodijelila je tvrtka Biotehnicon koja ima ovlasti Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske akreditacijske agencije, a dvojici dalmatinskih proizvođača certifikati su uručeni na svečanosti u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu.

Šest godina nakon što je započeo proces zaštite dalmatinskog pršuta na hrvatskom tržištu pojavit će se pršuti s utisnutim vrućim žigom troglavog lava i natpisom; Dalmatinski pršut.

'Da bi pršut dobio certifikat potrebno je proći cijeli proces i udovoljiti postavljenim standardima koje kontrolira i ovjerava stručno tijelo, tvrtka Biotehnicon', kazao je Darko Markotić, direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Pivac.

'Pršuti koji su sada dobili certifikat soljeni su u 2012. godini i zadovoljavaju sve postavljene standarde. Da bi zadovoljio sve uvjete važna je kvaliteta ulazne sirovine, PH vrijednost mesa, oblik buta i njegova obrada. Pršut treba biti minimalne težine 11 kilograma, i od trenutka klanja svinje do soljenja pršuta ne smije proći više od 96 sati', kazuje direktor Markotić, koji ističe kako minimalna starost pršuta mora biti godinu dana od datuma soljenja, čuvan u kontroliranim uvjetima vlage i temperature u samom procesu proizvodnje.

Za sada su sve uvjete uspješno ispunili Pivčev pršut i pršut Voštane iz Trilja, velikih proizvođača te delicije, koji su članovi udruge Dalmatinski pršut i klastera Hrvatski pršut.

MI Pivac godišnje proizvede oko 100.000 pršuta, Voštane 50.000 do 60.000 što je otprilike 50% hrvatske proizvodnje pršuta, koja godišnje proizvede do 300.000 komada, i kako se doznaje uskoro kreće postupak zaštite Dalmatinskog pršuta na tržištu europske unije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.