Događaji

Tvrdokorna navika

Kinezi zabranili pušenje u školama

Kinezi zabranili pušenje u školama

Kina je zabranila pušenje u školama, izvijestili su u srijedu državni mediji, što je posljednji u nizu koraka vlade u nastojanju da suzbije tvrdokornu duhansku naviku u zemlji.

Unatoč dugogodišnje kampanje o štetnosti pušenja, Kina je najveći svjetski potrošač cigareta i pušače je moguće zateći svugdje, uključujući bolnice i škole. Zbog sve većih troškova javnog zdravstva u liječenju posljedica pušenja, vlada je u zadnje vrijeme intenzivirala napore na suzbijanju te navike. Službeni Peking do kraja godine namjerava uvesti nacionalnu zabranu pušenja na javnim mjestima.

Kritičari, međutim, tvrde da vlasti i postojeće zabrane primijenjuju samo sporadično pa nije nikakvo čudo što se pušači mogu vidjeti i ispod natpisa sa zabranom pušenja.

Posljednja zabrana, koju potpisuje ministarstvo obrazovanja, odnosi se na pušenje u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Sveučilišta će morati u svojim objektima postaviti posebne zone u kojima će pušenje biti dopušteno.

Ravnatelji tih institucija zabranu će morati provesti postavljanjem kamera i dimnih alarma. Duhanska industrija više neće moći sponzorirati škole ili u njima postavljati reklame, a u školskim kantinama više ne smiju prodavati cigarete.

U sklopu kampanje protiv pušenja, vlada je pozvala dužnosnike komunističke partije da budu primjer drugima i prestanu pušiti na javnim mjestima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.