Događaji

Primjer za Hrvatsku

U Kini zbog korupcije kažnjeno 182 tisuće državnih dužnosnika

U Kini zbog korupcije kažnjeno 182 tisuće državnih dužnosnika

Vladajuća kineska Komunistička partija tijekom prošle godine kaznila je 182.038 tisuća državnih dužnosnika u sklopu velike akcije protiv korupcije, što je povećanje od 13.3 posto u odnosu na godinu dana ranije, piše Reuters.

Huang Shuxian iz Centralne komisije Komunističke partije za provjeru discipline, otkrio je da je kineska Agencija za borbu protiv korupcije tijekom 2013. godine zaprimila 1.95 milijuna prijava u kojima se navode sumnje o korupcija, od čega je istraženo njih 172.532, piše The Express Tribune.

Shuxian dodaje da je rezultat tih istraga ukupno 182.038 dužnosnika koji su dobili disciplinske mjere. Mjere se kreću od upozorenja do isključenja iz Partije i gore.

Kineski predsjednik Xi Jinping je odmah po dolasku na vlast prije nešto više od godine dana započeo oštru borbu protiv korupcije jer smatra da bi ista mogla uništiti Partiju.

Predsjednik je kineskoj javnosti, koja je vrlo kritična prema slučajevima korupcije, obećao da će strogo kažnjavati korumpirane visoke dužnosnike, koji su poznati pod nazivom "tigrovi". Sankcije neće zaobići ni dužnosnike na nižim položajima koji su dobili nadimak "muhe". Od studenog prošle godine zbog korupcije je "palo" najmanje 19 dužnosnika na položajima višim od zamjenika ministra.

Kina je uvela i oštre mjere štednje što je utjecalo i na samu vlast. Sada su im ograničena sredstva za organiziranje banketa, a dobili su i zabranu davanja i primanja poklona.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.