Događaji

Prosvjedi u BiH

U podne novi prosvjedni skup u Sarajevu

U podne novi prosvjedni skup u Sarajevu

Prosvjednici će ponoviti svoje zahtjeve, među kojima je i smjena članova Predsjedništva BiH.

Noć u Bosni i Hercegovini prošla je mirno nakon što su ulicama gradova jučer ponovo započele demonstracije. U sukobu policije i prosvjednika u Bihaću je ozlijeđen jedan policajac. Skupštini Unsko-sanskog kantona demonstranti su uputili spisak sa 13 zahtjeva među kojima je neopoziva ostavka Vlade, imenovanje nove, ukidanje beneficija, usklađivanje plaća, obrazovanja i broja zaposlenih u javnom sektoru sa standardima EU kao i prestanak upotrebe sile nad prosvjednicima.

Dosadašnji premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković podnio ostavku, rekavši kako je pokušao, ali nije uspio voditi Kanton, jer nije imao dovoljno dobru podršku. Vjeruje da će u narednih 20-ak dana biti formirana manjinska vlada koju će sačinjavati eksperti.

Za danas u podne u Sarajevu su najavljeni novi prosvjedi. Građani su pozvali stanovnike glavnog grada na mirne proteste za smjenu vladajuće strukture. Ponovili su svoje zahtjeve, među kojima je i smjena članova Predsjedništva BiH.

Policija je demantirali navode pojedninih bosanskohercegovačkih političara da se na prosvjedima dijelila droga. "Gotovo 12 kilograma "speeda" nije pronađeno na protestima u Sarajevu, već u potpuno odvojenoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo u Novom Gradu i na Ilidži", rekao je glasnogovornik kantonalnog MUP-a Irfan Nefić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.