Događaji

Ne boji se ničeg

Jovanović o štrajku: Tko želi neka štrajka, mi ćemo raditi

Jovanović o štrajku: Tko želi neka štrajka, mi ćemo raditi

Od štrajka nitko neće imati nikakvu korist, no tko želi štrajkati neka štrajka - poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

"Ničega se ne bojim. Zašto bih se bojao. Mi u Vladi radimo svoj posao na najbolji način na koji mislimo da ga možemo raditi. Svaki štrajk znači dodatno opterećenje za opterećenu Hrvatsku, znači ogromne gubitke. Mislim da od štrajka nitko neće imati nikakvu korist. Naravno, štrajk je pravo koje se nikome neće uskratiti. Tko želi štrajkati, neka štrajka, a mi ćemo raditi".

Jovanović je poručio i kako je obaveza organizatora štrajka da osiguraju da ni jedna vitalna funkcija tijekom štrajka ne bude ugrožena, odnosno da obrazovne ustanove normalno rade, a profesori obavljaju svoje dužnosti i za vrijeme štrajka. Ministar se slaže da su plaće učiteljima male, no za to nije kriva ova Vlada.

"Naravno da je plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama mala. Dajte pitajte Tomislava Karamarka i stranku koja je vodila ovu državu prije naše Vlade gdje su nestali novci i zbog čega su plaće učitelja i nastavnika male. Kako da mi osiguramo da plaće učitelja i nastavnika budu veće, kada je država opljačkana i kada moramo vraćati dugove koje su uzimali ljudi prije nas".

Jovanović je prokomentirao i najavu ministra financija Slavka Linića da će se uzeti zarada fakultetima za krpanje proračuna.

"Zarada se neće uzeti već ćemo osigurati da značajan dio vlastitih prihoda sveučilišta bude usmjeren u povećanje studentskog standarda, kvalitete nastave i u financiranje zapošljavanja, a ne bildanje plaća profesora. MInistar je istaknuo i kako će se uštede i rezanje mase plaće dogoditi u cijelom sektoru javne i državne uprave, a ne ponajviše u prosvjeti kako to neki žele prikazati. Jedini dodatak koji će se modificirati bit će dodatak 4,8,10 odnosno tzv.'dodatak na vjernost'.

"Ono što mi u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta pokušavamo osigurati je da taj dodatak ne bude ukinut za učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama nego da bude promijenjen s koeficijentima jer mislimo da je to pravednije", poručio je Jovanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.