Događaji

Društveno odgovorna poduzeća

Nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju

Nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju

Na petoj nacionalnoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju istaknuta je važnost poslovanja sa novim etičkim principima, a nagrađene su i tvrtke koje prednjače na tom polju.

Kako je rekla ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić, DOP je strateški pristup vođenju poduzeća u kojem vodstvo razumije širi kontekst i utjecaj na okoliš i okolinu, a poduzeće doprinosi boljitku i štiti resurse i zajednicu. Matešić kaže istraživanja idu u prilog društveno odgovornim poduzećima

"Da i u vremenima pada ova poduzeća rastu u vremenima stagnacije napreduju, a da su financijski rezultati u korelaciji s rezultatima na indeksu DOP-a, odnosno da su najuspješniji ujedno i društveno odgovorni."

Pokrovitelj konferencije, predsjednik Ivo Josipović kaže da se radi o novoj etici društva , ali i vođenja kompanija. Osim odgovornosti prema kompaniji, traži se odgovornost prema zaposlenicima, i okolišu kaže predsjednik i napominje da je važno da poticaj društveno ogovornom poslovanju dođe i od Vlade.

"Kako Vlada potiče, naravno tak da ponajprije kroz svoju politiku promovira određene vijednosti. To su razvojne, socijalne, ekološke i kulturne vrijednosti, ali kako da promovira, naravno kroz politiku kroz odgovarajuće poticajne propise koji nisu samo porezne olakšice, ali jesu i to. Različiti motivirajući organizmi", rekao je Josipović.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je vladine poteze.

"Vlada RH će pripremiti posebnu strategiju o Društveno odgovornom poslovanju, koja će biti temelj da se ova vrlo vrijedna aktivnost u društvu što više razvija. Tu nije smo uloga vlade kao nekoga koji će organizirati stvari, nego koji će usmjeravati, pomoći i sa svojim poticajima i zakonima unaprijeđivati društveno odgovorno poslovanje."

I ove godine dodijeljena je zajednička nagrada HGK i HR PSOR-a, Indeks DOP-a. Sudjelovalo je 89 tvrtki, a dodijeljeno je 8 nagrada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.