Kultura

Pag: Koreografijom "Crna čipka" Udruga Kissa obilježila Svjetski dan plesa

Pag: Koreografijom
Elvis Šmit

Svake godine 29. travnja obilježava se Svjetski dan plesa. Ples je spoj energije, emocija i ritma koje plesači vješto spajaju u kreativnu, jedinstvenu umjetničku izvedbu. Kroz ples se povezujemo s drugim ljudima, a ljudi koji plešu su pristupačniji, otvoreniji i lakše stvaraju nova poznanstva.

Svjetski dan plesa proslavlja se diljem svijeta putem raznih događanja, koncerata, radionica, predavanja i performansa. To je ujedno i prilika za plesače i ljubitelje plesa da se okupe i podijele svoju strast prema ovoj umjetnosti. 

Udruga Kissa sa otoka Paga ove godine osmislila je koreografiju “Crna čipka“, koju su u gradu Pagu izvele članice udruge te svojim plesnim performansom i jedinstvenom  paškom čipkom obilježile Svjetski dan plesa.

9d3964001491269debd24811ec2502d7.jpg?ran„Plesom ponekad možemo izreći više nego riječima, pokazati emocije kroz radost, tugu i energičnost. Koreografijom „Crna Čipka” htjele smo na suvremen način prikazati ljepote grada i otoka Paga. U ovoj koreografiji „Kušin” nam je podloga crkva na kojoj se ističe crni konac koje plesačice drže u rukama.  Tancamo čipku, šinjivamo, križamo ščapima, okmitajemo elemente paške čipke; mendulice, listaciće, ročelice, unjuli, kolumbarići i zupcići. Kroz ovaj smo ples izrazile svoju pripadnost, povijest i bogatu tradiciju.” - rekla je Kristina Alaburić, koreografkinja i voditeljica Udruge Kissa.


Reci što misliš!