Događaji

Obilježavanje Dana planete Zemlje

Moramo smanjiti količinu smeća koju proizvodimo

Moramo smanjiti količinu smeća koju proizvodimo

Otpad ne bi trebao završiti u smeću. To su one stvari koje nam više ne trebaju ali se mogu ponovno iskoristiti

Reciklirate li otpad? Ako ne, pravi je trenutak da započnete, i to ne samo zato što vas na to prisiljavaju nove zakonske odredbe, već zbog sebe. Prema statistikama jedna osoba svakog dana prosječno "proizvede" 1,8 kilograma smeća. Pomnožite tu brojku s brojem ljudi u Hrvatskoj i već ćete dobiti ogromne količine otpada, a kamoli kad se to digne na svjetsku razinu. Neka vam to bude u mislima kad sljedeći put nešto odlučite baciti prije nego promislite o njegovoj ponovnoj upotrebi, piše Narodni list

 

Obilježavanje Dana planete Zemlje trenutak je kad se intenzivnije razmišlja o zaštiti još uvijek jedinog mjesta za život ljudi.

Učenički radovi

U podizanju svijesti o očuvanju Zemlje posljednjih godina vrlo su glasni učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Tako oni i ove godine pripremaju manifestaciju Eko dani, koja će se održati od 22. do 25. travnja. Na Dan planete, već tradicionalno će posaditi stablo u dvorištu ispred škole, te će se otvoriti izložba učeničkih radova u Kneževoj palači. Naime još početkom godine raspisan je natječaj za izložbu Sanjam grad, na kojoj su mogli sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije. Ova dva događanja ujedno su i dio službenog programa obilježavanja Županijskih dana, i 21. rođendana Zadarske županije.

U sklopu Eko-dana, koji su poznati i po biciklijadi, održat će se i brojna stručna predavanja i tribine. No nisu aktivni samo srednjoškolci, pozornost svojih sumještana na nužnost očuvanja Zemlje, skreću i učenici OŠ Starigrad. Oni se tako već mjesecima pripremaju za taj dan, i sve pod budnim okom učiteljice Radojke Milovac, koja je i osmislila cijeli projekt i prošle godine započela s njegovim provođenjem. Kroz likovne radionice, i uz pomoć roditelja, osnovnoškolci su izrađivali odjeću i obuću od recikliranih materijala.

"Teme za radionice su u skladu s planom i programom pojedinog razreda (npr. biljne i životinjske vrste, biljne i životinjske zajednice, zaštićene biljne i životinjske vrste...). Svoje radove učenici će prezentirati poput pravih manekena, u školskom dvorištu uz glazbu. Prezentacija je namijenjena svim sudionicima školskog života, a i široj javnosti." - objašnjavaju u OŠ Starigrad.

A za sve one koji se i sami žele aktivno uključiti u konstruktivno obilježavanje Dana planete Zemlje priliku pruža i udruga Eko-Zadar.

Zelena čistka

"I ove godine sudjelovat ćemo u Zelenoj čistki, te svi građani koji žele mogu nam se pridružiti na Musapstanu." - poziva Mirjana Galić Tomić, predsjednica udruge Eko-Zadar. "Zelena čistka - jedan dan za čist okoliš" nacionalna je kampanja, koja se bazira na ekološko- volonterskom angažmanu. Ovo je ujedno treća godina za redom da će se u Zadru čistiti Musapstan.

Dio je globalne akcije World Cleanup 2014 (Očistimo svijet 2014), koja okuplja aktivne građane i organizacije s ciljem da to postane najveći volonterski projektu u povijesti čovječanstva, uklanjanjem u samo jednom danu, što veće količine ilegalno odloženog otpada.

Sve je krenulo u Estoniji 2008. godine, kad se akciji građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), odazvalo čak 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu prikupili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura. Prošle godine u Hrvatskoj je sudjelovalo 50.000 volontera, 198 jedinica lokalne samouprave, a prikupljeno je nešto manje od 4.000 tona otpada.

Uz Eko-Zadar, organizatori zadarske akcije su i Grad Zadar, Hrvatske šume i Čistoća d.o.o. Za što jednostavniji dolazak do Musapstana pobrinut će se Liburnija, uvođenjem besplatne linije za taj dan. Osim uklanjanja otpada, održat će se i različite tematske radionice i prezentacije.

Novi zakon

Prošle godine u Hrvatskoj je donesen Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Prema njemu do 1. siječnja 2015. Republika Hrvatska mora preko nadležnih tijela osigurati odvojeno sakupljanje: papira, metala, plastike i stakla, električnog i elektroničkog otpada, baterija i akumulatora, vozila, guma, ulja, tekstila i obuće te medicinskog otpada. A od 31. prosinca 2017. bit će zabranjeno je odlaganje otpada na neusklađena odlagališta u Republici Hrvatskoj.

Razlikovanje otpada

Otpad ne bi trebao završiti u smeću. To su one stvari koje nam više ne trebaju ali se mogu ponovno iskoristiti, popraviti ili reciklirati, tek manji dio otpada bi trebao biti smeće, tj. završiti na odlagalištu.

Narodni list


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.