Događaji

Mobilnost radne snage

Nastavljaju se pregovori s bankama oko davanja u najam praznih nekretnina

Nastavljaju se pregovori s bankama oko davanja u najam praznih nekretnina

Nastavljaju se pregovori s bankama oko davanja u najam praznih nekretnina građanima.

U ovom projektu zajedno sudjeluju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstvo financija, kaže ministrica Anka Mrak Taritaš.

"Negdje prošle jeseni počeli smo pregovarati s bankama. Ideja je bila da stanove koje banke drže u svom portfelju, koji su potpuno čisti, imaju dozvole i sve papire, stavimo u sustav najma".

Međutim, početkom godine ministrica je svoje sudjelovanje u pregovorima zamrznula.

"Jer su banke željele prodati te stanove, što ne dolazi u obzir. Država niti u jednom času neće kupiti stanove jer je to bila nečija kriva poslovna odluka ali ih dati u najam, da", poručuje ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Sada pregovore nastavlja Ministarstvo financija, s određenim politikama vezanim uz porez, kako bi se vidjelo je li to zapravo zamrznuta imovina banaka.

"Uvijek je bila polazna pozicija s naše strane da ih mi nećemo kupiti, nego da bi ih uzeli kroz određeni broj godina na leasing i dali u najam. I malo po malo je pojedina banka izlazila iz pregovora".

Naime, nekretninski balon u Hrvatskoj danas čini gotovo 90 milijardi duga ili čak polovicu ukupnoga duga države. Upravo bi ovakav projekt mogao biti dio rješenja krize, kaže Mrak Taritaš.

"U Zagrebu smo imali 70 stanova u svom portfelju. Dali smo ih u najam prije godinu dana. Cijena najma bila je 20 kuna po kvadratu na relativno lošoj lokaciji i imali smo u tjedan dana 700 zahtjeva", ističe Taritaš i dodaje kako bi se realizacijom ovog projekta omogućila i mobilnost radne snage.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.