Biznis

Kriterij rizičnosti

Ne dajte banci podatke o svojim nekretninama!

Ne dajte banci podatke o svojim nekretninama!

Od Zagrebačke banke kojoj otplaćujem stambeni kredit dobio sam pismo koje izgleda kao da ga je pisala Porezna uprava.

Nalikuje upitniku za porez na imovinu koji namjerava uvesti Ministarstvo financija. Banka traži da ispunim izjavu stanujem li u nekretnini nad kojom ta ista banka ima hipoteku, dajem li je u najam te imam li u vlasništvu dvije ili više od dvije nekretnina. Otplaćujem 17 godina stambeni kredit, nisam dana zakasnio u plaćanju i stvarno mi nije jasno čemu sva ta pitanja, što će sve to banci.

Tako nam priča jedan Splićanin i pokazuje papire. Stvarno, izjava izgleda kao porezničko djelo, samo što bi poreznici tražili i detaljnije podatke o nekretninama, a banka ne traži nego se poziva na usklađivanje s europskom pravnom stečevinom i na odluku HNB-a s kraja prošle godine o provedbi Uredbe EU-a. Vele, podaci koje prikupe bit će poslovna tajna i trebaju ih radi vrednovanja imovine i računanja regulatornog kapitala...

Sve je to lijepo, ali našem sugovorniku nije jasno zašto su, nakon gotovo dva desetljeća uredne otplate kredita, iskrsnuli neki europski regulatorni zahtjevi kojima se traže podaci o njegovim dodatnim nekretninama koji veze nemaju s kreditom. Pita se mora li im poslati tu izjavu.

- Klijenti nisu obvezni odgovoriti na naša pitanja niti nam povratno proslijediti potpisanu izjavu, no one će nam svakako pomoći kvalitetnije upravljati kreditnim portfeljem kao i založenim instrumentima osiguranja - kažu nam iz Zagrebačke banke, piše Slobodna Dalmacija

Kriterij rizičnosti

Objašnjavaju da te podatke traže u postupku odobravanja novih kredita od ožujka 2010., a za starije kredite su izjave uglavnom prikupljali prilikom dolaska klijenata u poslovnicu. Kažu, kod kredita osiguranih zalogom na nekretninama, ponder rizičnosti za banku ovisi o tome je li založena nekretnina stambena ili poslovna, a izjavama utvrđuju dodatne kriterije rizičnosti za stambene nekretnine.

- Navedena izjava ne predstavlja izričitu obvezu koju je kreditna institucija ili klijent dužan ispuniti - rekli su nam iz HNB-a i naveli da bi kreditne institucije trebale svoje klijente pravovremeno informirati.

Marija Duljković, stalna sudska vještakinja za bankarstvo i financije, misli da to nije dovoljno i da je HNB trebao jasno i jednostavnim jezikom upoznati klijente sa svim ovim promjenama.

- Već su me pitali neki građani za tu izjavu. Rekla sam im da tu izjavu ne bih potpisala. Ako uredno otplaćuju kredit, a već su banci prilikom odobravanja kredita odgovorili na sva pitanja, nemaju sad što govoriti o svojim nekretninama. Mislim da je HNB trebala ljude upoznati s novim pravilima na jasan način, trebala je ona mnogo toga učiniti proteklih godina - rekla nam je Duljković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.