Događaji

Nezadovoljne banke

Bankari se obrušili na prijedlog Zakona o kamatama

Bankari se obrušili na prijedlog Zakona o kamatama

Hrvatska udruga banaka obrušila se na prijedlog novog Zakona o kamatama. Kažu, predstavlja ograničenje gospodarskih aktivnosti i šteti tržišnim načelima. O najavljenom porezu na kamate na štednju, ne žele špekulirati.

16 primjedbi i šest prijedloga poslao je HUB na predloženi Zakon o kamatama. Nikakav odgovor nisu dobili, a Vlada će uskoro krenuti u proceduru, upozoravaju.

Naime, država želi uvesti reda u zatezne kamate, ograničiti ih, no bankari poručuju kako će to i nadalje motivirati neplaćanje i produljivanje nelikvidnosti, suprotno tržišnoj utakmici, načelima Europske unije i produbljuje se nelegalno tržište financijskih proizvoda, kažu.

Uz već postojeći Zakon o potrošačkom kreditiranju, ovime se samo produbljuje taj jaz i dodatno smanjuje prihod bankama, procjene su, za oko 70 milijuna kuna godišnje, zbog čega HUB poziva na dijalog i Vladu, ali i HNB, koji je ranije već rekao kako ovaj propis ne bi trebao ugroziti stabilnost sustava.

Šef Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček kratko je prokomentirao i najavljeni porez na kamate na štednju. "Činjenica je da on postoji u većini europskih zemalja, ali treba vidjeti što će on značiti za banke i građane, odnosno, treba napraviti procjenu učinaka propisa", zaključuje Bohaček.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.