Događaji

Odbjegli Sadamov suradnik poziva na oslobođenje Iraka

Odbjegli Sadamov suradnik poziva na oslobođenje Iraka

Bliski suradnik pokojnog iračkog diktatora Sadama Husseina navodno je u snimljenoj poruci pozvao sve Iračane da udruže napore za "oslobođenje" zemlje i pohvalio sunitske militante koji su vodili prošlomjesečnu dramatičnu ofenzivu u sjevernom Iraku

Tonski zapis objavljen na mrežnoj stranici članova bivše iračke stranke Baath navodno je snimio Ezat Ibrahim al-Douri, najviši član Sadamove pratnje koji je još na slobodi i u bijegu nakon svrgavanja Sadama 2003.

Iako je ostario i lošeg zdravlja, vjeruje se da Douri vodi militantnu skupinu Nakšbandi, jednu od njih nekoliko koje podupiru Islamsku državu u Iraku, ogranak al Kaide, kao i njezine prošlomjesečne napade u sunitskim pokrajinama na sjeveru i zapadu Iraka.

"Pridružite se pobunjenicima koji su oslobodili pola zemlje", kaže snimljeni glas koji podsjeća na prijašnje zapise objavljene u Dourijevo ime.

"Oslobođenje Bagdada blizu je. Svi trebaju pridonijeti koliko mogu da se završi oslobođenje voljene zemlje jer nema časti niti dostojanstva bez oslobođenja", stoji u tonskom zapisu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.