Događaji

Opća opasnost i evakacija stanovništva

U Karlovcu evakuacija stanovništva - očekuju se dva velika vodena vala

U Karlovcu evakuacija stanovništva - očekuju se dva velika vodena vala

Proglašena opća opasnost

U Karlovcu je od devet sati sirenama oglašena opća opasnost te je počela evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini.

Od noćas je na snazi izvanredno stanje zbog poplave, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je prvenstveno zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

Poplava prijeti dijelovima Karlovca, građane se poziva da se uključe u obranu od poplave

Grad Karlovac i karlovački Stožer za obranu od poplave pozivaju sve građane koji su u snazi da se uključe u pomoć od obrane od poplave.

Prema najnovijim informacijama, Korana toliko brzo raste da je potrebna sva moguća pomoć, piše u priopćenju. Mjesto okupljanja za organiziranu pomoć je Foginovo kupalište na Korani.

Gradonačelnik Damir Jelić je u izjavi za Hinu kazao da je jutros opća opasnost kao javna uzbuna oglašena zato jer su dijelovi grada ugroženi.

"Postoje dijelovi grada koji se naprosto ne mogu braniti te se žene, djeca i starci moraju evakuirati jer dolazi nezapamćeno visoka voda, 50 centimetara viša nego što je bila u veljači ove godine kada je bilo poplavljeno više stotina kuća", rekao je gradonačelnik Jelić.

Za prihvat evakuiranog stanovništva pripremaju se tri osnovne škole - Turanj, Švarča i Grabrik, a mjesni odbori iz kojih se evakuacija provodi su Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Mostanje, Logorište i Mala Švarča.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornom metro, još i više u gornjem toku sliva rijeke Korane, i to u uvjetima već izlivene rijeke i potpuno vodom zasićenog tla, tako da se tijekom dana očekuje novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji pak je vodostaj 795 centimetara, koja neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

"Nikada u povjesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina, pa smo se odlučili na evakuaciju. Tiha uzbuna traje još od šest sati za dio Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da netko strada", poručio je gradonačelnik Jelić.

Vreće se pune na Foginovom kupalištu uz Koranu, evakuirano se stanovništvo smješta u školu Švarča, a zečji nasipi grade svuda gdje je to potrebno, a otežano se i prometuje.

Promet je u prekidi i na državnoj cesti D 36, u prekidu je promet kroz podvožnjak Ilovac i Grabrik – Rakovac, pod vodom su ceste Logorišted-Mala Švarca, Donje Mekušje-Husje-Kobilić, Gornje Mekušje-KAmensko, Donji Piselci uz Dobru, a teško je stanje i u općini Barilović gdje je pod vodom županijska cesta, koja nikada nije bila poplavljena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.