Događaji

Veći kontingent od očekivanog

Njemačka i Italija zadržat će u Afganistanu do 1350 vojnika

Njemačka i Italija zadržat će u Afganistanu do 1350 vojnika
RTL

Njemačka i Italija planiraju u Afganistanu u 2015. zadržati do 1350 vojnika koji bi uvježbavali lokalne snage, objavila su utorak ministarstva obrane dviju zemalja, što je nešto veći kontingent od očekivanog.

Nakon borbene misije koja je trajala više od deset godina, NATO se iduće godina planira preusmjeriti na svoju osnovnu zadaću zaštite Europe i Sjeverne Amerike.

No, SAD i ostale zemlje žele zadržati tisuće vojnika u Afganistanu zbog uvježbavanja afganistanskih vojnika i borbe protiv terorizma.

Njemačka planira zadržati do 850 vojnika u Afganistanu, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane, dok će Italija zadržati oko 500 vojnika, rekla je talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti.

Njemačka je u NATO-ovoj operaciji ISAF imala oko 3200 vojnika, a Italija 1800. Berlin je ranije planirao smanjiti svoj kontigent na 600 do 800 vojnika počevši od siječnja 2015.

Glasnogovornik je za njemački list Sueddeutsche Zeitung potvrdio da je taj broj lagano povećan i pojasnio da je to stoga što njemačka vojska želi ostati odgovorna za međunarodnu misiju na sjeveru Afganistana.

Nova NATO-ova misija uvježbavanja i savjetovanja afganistanskih snaga treba oko 12,000 vojnika. SAD će osigurati 8000, rekao je u lipnju visoki američki vojni dužnosnik, dok bi ostale članice Saveza i partnerske zemlje trebale osigurati oko 4000 pripadnika misije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.