Događaji

Karlovac

Karlovačka 'Čistoća' kupila četiri ekološka vozila

Karlovačka 'Čistoća' kupila četiri ekološka vozila

Karlovačka komunalna tvrtka „Čistoća" kupila je četiri ekološka vozila, od kojih su dva manja pogonjena električnom energijom vlastite proizvodnje,a dva velika pogone diesel motori norme Euro 6, koji daju veću snagu uz manju potrošnju i manju emisiju ugljičnog dioksida, rečeno je u srijedu na predstavljanju novog voznog parka "Čistoće".

Vrijednost četiriju ekoloških vozila je dva milijuna kuna.

Karlovac, kao supotpisnik „Sporazuma mreže europskih gradova koji rade na energetskoj učinkovitosti", nastoji trošiti sve manje energije, naročito energije iz izvora koji nisu obnovljivi, rekla je zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

Izuzetne napore, osim Čistoće, poduzimaju i druge gradske tvrtke.

Primjerice „Vodovod i kanalizacij" iz otpadnog mulja dobivenog s pročistača, proizvodi plin za zagrijavanje zgrada uz uređaj, a tvrtka Zelenilo od nedavno se grije na pelete, dakle na biomasu.

Grad Karlovac je iz proračuna 2014. godine izdvojio šest milijuna kuna za financiranje bolje energetske učinkovitosti privatnih objekata za stanovanje, ali i energetskih poboljšanja javnih prostora, a u tijeku je izmjena kotlovnica područnih škola, koje će se ubuduće umjesto na mazut grijati na pelete.

Osim toga gradi se i prvi karlovački vrtić s certifikatom visokoenergetske učinkoviotosti kategorije A, koji bi trebao biti gotov do sredine iduće godine.

Sporazum za ulazak u mrežu europskih gradova koji rade na energetskoj učinkovitosti Grad Karlovac nije potpisao 'pro forma', već gradske vlasti zaista pridonose poboljšanju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, rekla je Kolaković.

Novonabavljeno osobno vozilo francuske marke Aixam, dvosjed koji je registriran kao „laki zatvoreni četverocikl", snage motora od 4 kW, s najvećom dopuštenom brzinom od 50 kilometara na sat, koji s jednim punjenjem baterije može voziti ukupno 75 do sto kilometara, košta 134.000 kuna.

Direktor Čistoće Damir Jakšić rekao je da je njima, za prijevoz jednog ili dva djelatnika po gradu, auto takvih karakteristika sasvim prikladan i k tome gotovo besplatan u vožnji.

S postojećom fotonaponskom elektranom sami proizvodimo dovoljno struje da bi svakog jutra djelatnicima automobil mogao biti na raspolaganju za gotovo besplatnu vožnju, rekao je Jakšić, te predstavio i tek pristigli električni viličar Clark (nosivosti 1,6 tone, s mogućnošću dizanja na visinu od 3,3 metra, pogonjen elektromotorom 2 x 4,4 kW).

Taj će viličar zamijeniti stari koji je izgaranjem fosilnih goriva zagađivao zrak i trošio novac, a od danas će trošiti samo struju proizvedenu na vlastitom fotopanelu, dakle manipulacija smećem u sortirnici bit će ubuduće bitno jeftinija.

Iako smo s proizvodnjom struje za sada na niskoj razini, proizvodimo dovoljno za naša vozila - za jedan viličar, bicikl za pražnjenje košarica sa smećem i novo osobno vozilo i kamiončić Piaggio (6 kW) za sakupljanje smeća, rekao je direktor karlovačke Čistoće.

Uz električna vozila kupljena su i dva diesel kamiona (oba oko 1,5 milijuna kuna), što građani neće osjećati na cijeni usluga jer se uz taj trošak za nova sredstava za rad očekuju i uštede u poslovanju, dodao je.

Primjerice, jedan će od njih zamijeniti staro vozilo koje je skupljalo smeće za Hrvatske ceste na relaciji do Plitvičkih jezera, te će se umjesto 25 do 30 litara goriva, na toj relaciji potrošiti upola manje, oko 12 litara.

Uključivanje Karlovca u Mrežu europskih gradova koji rade na energetskoj učinkovitosti, rezultiralo je 2012. godine usvajanjem gradskog Akcijskog plana kojim su propisane mjere za podizanje energetske učinkovitosti, s ciljem da se do 2020. godine za 20 posto smanji emisija stakleničkih plinova i ukupna potrošnja energije, te da zastupljenost u potrošenoj energiji barem 20 posto bude one proizvedene iz obnovljivih izvora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.