Događaji

Prema podacima Ujedinjenih naroda

Gotovo 150 migranata spašeno u vodama Španjolske

Gotovo 150 migranata spašeno u vodama Španjolske

Gotovo 150 migranata spašeno je u vodama Španjolske od 30. prosinca dok su pokušavali u već otpisanim brodovima i nesigurnim plovilima stići na sjevernu obalu Sredozemlja putem koji je "postao najsmrtonosniji na svijetu", prema podacima Ujedinjenih naroda.

U nedjelju je 11 migranata spašeno na obali Andaluzije, objavile su na Twitteru obalne straže te objasnile da se broj pokušaja prelaska Sredozemlja na području Andaluzije povećao zbog dobrih meteoroloških uvjeta i mirnog mora.

Najveća operacija spašavanja izvedena je u petak kada su spašene 53 osobe kod otoka Alboran na jugu Andaluzije.

Na staru godinu 26 osoba pronađeno je kako pluta u istoj zoni, a dan ranije spašena je 41 osoba, navode straže.

Dva teretna broda napuštena u vodama Italije s više od 1.200 ilegalnih migranata privukla su pozornost medija, no španjolske vode također su put kojim se ilegalci pokušavaju domoći Europe. Više od 30.000 dolazaka registrirano je na Kanarskom otočju 2006.

Sredozemlje je "postalo najsmrtonosniji put na svijetu" u 2014., kada je najmanje 3.419 ilegalnih migranata izgubilo život u pokušaju prelaska s južne na sjevernu obalu, objavilo je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice.

Od početka godina više od 207.000 migranata pokušalo je prijeći Mediteran, objavljeno je početkom prosinca, a ta je brojka trostruka veća od rekorda iz 2011.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.