Događaji

Karnevalsko ludilo

Virske maškare "preuzele" vladavinu u svojoj općini

Virske maškare

U Viru su u subotu započela trodnevna karnevalska događanja nakon što je virski načelnik Kristijan Kapović predao ključeve općine veselim virskim maškarama.

Trinaest je, poručili su s Vira, nesretna brojka za načelnika Vira Kristijana Kapovića: nakon točno toliko godina sinoć je napustio mjesto čelnog čovjeka virske općine i vlast prepustio - virskim maškarama, a ključeve Općine preuzeo je iz njegovih ruku dugogodišnji svećenik virskih maškara Miro, ponosno ih pokazao i potom spremio na sigurno.

"Nevoljko prepuštam vlast nakon dugo vremena, ali to je dužnost koju moram izvršiti", kazao je Kapović prepuštajući Vir svećeniku Miru, sakreštanu Darku i drugim članovima virske Udruge otočnih maškara "Vizera" koja od sinoćnje večeri organizira trotjedna karnevalska događanja na Viru s kulminacijom 17. veljače, kada će virski Karneval na prikolici, po dobrom običaju u vatri i plamenu, platiti za sva zlodjela.

"Tradicija maškara njeguje se na otoku Viru još od polovice 19. stoljeća", kazao je voditelj Igor Jelinić Toto u uvodnom dijelu programa podsjetivši na prve pisane spomene o virskim maškarama. Stariji Virani sjećaju se pak da su, šetajući se u povorci zadarskom Kalelargom, tradicionalno odjeveni u bijele košulje i hlače sa šarenim vizerama, izazivali čuđenje kod Zadrana.

Brojne maškare dodatno je razveselio zadarski pjevač Mladen Grdović, a izabrana je i najbolja maska po sudu publike - mala patka Anastazija Leticija, u oštroj konkurenciji jedne kaubojke, klaunice, klauna i pripadnice obitelji Kremenko.

Sljedeće subote, 7. veljače, na programu je koncert benda "Gazde", a na vrhuncu proslave, 17. veljače, nastupit će Maja Šuput.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.