Događaji

Gusti crni dim

U riječkoj Rafineriji dva procesna poremećaja, kvaliteta zraka u normalnim granicama

U riječkoj Rafineriji dva procesna poremećaja, kvaliteta zraka u normalnim granicama

Iz Općine Kostrena priopćili su u srijedu kako su se u Rafineriji nafte Rijeka tijekom prethodna dva dana dogodila dva procesna poremećaja, koja su uzrokovala gusti crni dim na rafinerijskoj baklji te je rad postrojenja obustavljen radi zamjene dijelova, no da su sve vrijednosti na mjernim stanicama koje na tom području mjere kvalitetu zraka, bile u normalnim granicama.

Obavijest o uzrocima gustog cmog dima na rafinerijskoj baklji iz Općine Kostrena je poslano u skladu s dogovorenim protokolima komunikacije izmedu predstavnika Općine Kostrena i Inine Rafinerije nafte Rijeka, navodi se u priopćenju.

„Na postrojenju za fluid katalitički kreking (FCC) u Rafineriji nafte Rijeka, nastala su dva procesna poremecaja uslijed prekida rada kompresora proizvedenog plina. Prilikom takvog prekida rada kompresora, plinovi nastali u procesu usmjereni su na baklju djelovanjem sigurnosnog sustava, što je rezultiralo gustim cmim dimom na rafinerijskoj baklji", dodaju iz Općine Kostrena.

Prvi poremećaj nastao je 9. ožujka i trajao je 27 minuta, do ponovnog pokretanja kompresora, a prekid rada ponovio se 10. ožujka i trajao je 12 minuta, stoji u priopćenju.

Postrojenje FCC je obustavljeno radi zamjene dijelova u kontrolnom sustavu kompresora, a ponovno pokretanje je predviđeno nakon zamjene dijelova i provjere nadzornog sustava.

Iz Općine Kostrena ističu da su u funkciji sve četiri mjerne stanice na lokacijama Paveki, Vrh Martinšćice , Krasica i Kostrena- Urinj, koje prate kvalitetu zraka u okolici Rafinerije nafte Rijeka, te da su vrijednosti u posljednja dva dana bile u normalnim granicama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.