Događaji

Vukovar:

UHBDR91: priznanje Junaka hrvatskog Domovinskog rata Marijanu Živkoviću

UHBDR91: priznanje Junaka hrvatskog Domovinskog rata Marijanu Živkoviću

Sedamdesetšestogodišnji Marijan Živković iz Vukovara, dragovoljac Domovinskoga rata i otac dvojice poginulih branitelja, Marka i Nikole, dobio je priznanje Junak hrvatskog Domovinskoga rata, koje dodjeljuju Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) i Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata, priopćio je UHBDR91.

Živković je u borbi za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu izgubio dva sina, Marka (1959-1991) i Nikolu (1965-1991).

Marko, legendarni hrvatski branitelj i vojni pilot, nakon izbijanja srpske agresije na Hrvatsku, početkom listopada 1991. pobjegao je iz vojne zračne luke JNA u Beogradu i u Zboru narodne garde osnovao Samostalni zrakoplovni vod u operativnoj zoni Osijek. Najčešće je letio u poljoprivrednim zrakoplovima sa suborcem Mirkom Vukušićem, prevozio ranjenike, dostavljao oružje i hranu opkoljenom Vukovaru, a proslavili su se i „bojler bombama" koje su neprijatelju nanijele puno žrtava. Marko, Vukušić i padobranci Ante Plazibat i Rade Griva poginuli su na ratnom zadatku kod Otoka, gdje im je podignut spomenik. Obavili su tridesetak borbenih letova u dva mjeseca i izbacili 68 „bojler bombi" i 17 sanduka s oko dvije tone pomoći opkoljenom Vukovaru. Oni su prvi hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskome ratu. Živković i Vukušić sahranjeni su na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Nikola Živković poginuo je 17. rujna 1991. na Mitnici u Vukovaru. Njegovi posmrtni ostatci još se traže.

Marijan Živković i njegova supruga Marta žive u Vukovaru. Imali su i kćer, koja je umrla, i imaju još jednog sina.

"Žalosno je, tužno i jadno što se o jednom Marijanu Živkoviću zna samo po tome što je prije nekoliko godina, u revoltu, čekićem razbio postavljenu dvojezičnu ploču na zgradi Policijske postaje Vukovar, za što je (uvjetno) osuđen. A ubojice njegovih sinova i danas se slobodno šeću. Nitko ih ne goni ni optužuje", kaže se u priopćenju Udruge.

"Za sve koji smo bili na braniku hrvatske domovine on je Junak Domovinskoga rata. A to priznanje, koje će uskoro primiti u svom Vukovaru od hrvatskih branitelja, kaže, više mu znači nego sva državna i ina odličja", kaže se u priopćenju.

Priznanje Junaka hrvatskog Domovinskog rata svojedobno je dodijeljeno majci četvorice poginuli branitelja Kati Šoljić (1922.-2008.), dodaje se u priopćenju koje su potpisali predsjednik UHBDR91 iz Koprivnice Mladen Pavković i predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata iz Vukovara Vlado Iljkić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.