Događaji

Apel

Sindikat protiv različitog vrednovanja sudjelovanja državnih službenika u Domovinskom ratu

Sindikat protiv različitog vrednovanja sudjelovanja državnih službenika u Domovinskom ratu

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske uputio je u četvrtak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović apel da kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga pokuša utjecati na to da se otpremnine državnih službenika i namještenika, koji imaju status branitelja u sustavu obrane, ne vrednuju različito te da se iznos otpremnine vrati na 525 kuna.

Taj iznos sada je 300 kuna neto za svakih mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, a u odnosu na 2012. smanjen je za 225 kuna.

"Među izdvojenim službenicima i namještenicima u sustavu obrane – hrvatskim braniteljima, činjenica različitog vrednovanja sudjelovanja u Domovinskom ratu u odnosu na kolege koji su ostvarili pravo na otpremninu temeljem Odluke iz 2012. godine, izaziva osjećaj gorčine i diskriminiranosti po osnovi braniteljskog statusa", stoji u priopćenju sindikata.

Sindikat prihvaća logiku formiranja iznosa otpremnina u skladu s financijskim mogućnostima državnog proračuna, ali upozorava na diskriminirajuće učinke različitog vrednovanja sudjelovanja u Domovinskom ratu. Sindikalci apeliraju da se barem po toj osnovi "ne prave razlike između branitelja koji su dijelili isti rov i istu sudbinu tijekom Domovinskog rata".

Sindikat u pismu Grabar-Kitarović napominje da se na račun izdvajanja službenika i namještenika u sustavu obrane provodilo novo zapošljavanje u državnim tijelima, tj. da ukupan broj državnih službenika i namještenika nije smanjen za više od 8000 izdvojenih državnih službenika i namještenika.

Smatra da i tu okolnost treba uzeti u obzir prilikom utvrđivanja fonda otpremnina za osobe koje se, upozoravaju, nalaze u životnoj dobi u kojoj većina od njih više ne može računati na novo zapošljavanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.