Događaji

Državno odvjetništvo u Napulju zatražilo

Sud traži 5 godina zatvora za Berlusconija za mito

Sud traži 5 godina zatvora za Berlusconija za mito

Državno odvjetništvo u Napulju zatražilo je u srijedu petogodišnju kaznu zatvora za bivšeg predsjednika talijanske vlade Silvija Berlusconija, optuženog za podmićivanje jednog talijanskog senatora, doznaje se od sudskih izvora.

Prema tim izvorima na koje se poziva agencija Agi, sud bi presudu trebao izreći 8. srpnja. Bivši predsjednik vlade može uložiti žalbu u slučaju osude, što je već učinio više puta u prošlosti.

Državno je odvjetništvo također zatražilo kaznu od četiri godine i četiri mjeseca zatvora za Valtera Lavitolu, bliskog Berlusconiju, koji je predao novac senatoru.

Afera je izbila u vrijeme parlamentarnih izbora 2006. na kojima je tijesno pobijedila koalicija Romana Prodija, koji je raspolagao malom većinom u Senatu. Nekoliko mjeseci nakon tih izbora Sergio de Gregorio, senator u IDV, jednoj od Prodijevih koalicijskih stranaka, napustio je stranku i prešao Berlusconiju.

Ta je odluka dodatno oslabila vladinu većinu i ubrzala pad vlade lijevog centra.

Berlusconi je optužen da je 2006. isplatio 3 milijuna eura Sergiu de Gregoriu da prijeđe u njegovu Stranku slobode i tako pomogne u rušenju vlade lijevog centra.

Medijski tajkun Berlusconi je osuđen samo zbog utaje poreza i između svibnja 2014. i ožujka 2015. na obavljanje društveno korisnog rada u centru za starije osobe u Milanu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.