Događaji

Novost

Razdvajaju se braniteljske mirovine

 Razdvajaju se braniteljske mirovine

Danas bi na snagu trebala stupiti odredba Zakona o mirovinskom osiguranju koja se odnosi na braniteljske mirovine.

Od danas bi se braniteljske mirovine trebale podijeliti na dva dijela; na dio koji se financira iz mirovinskog fonda, te onaj koji se financira iz državnog proračuna. Mirovine koje su pokrivene radnim stažem branitelja usklađivat će se svake godine, dok će one posebne ovisiti o stanju u proračunu. Uznemirilo je to dio branitelja koji su se pobunili da će im se, uslijed recesije, sredstva smanjiti, zbog čega je i stupanje na snagu ove odredbe prolongirano u prosincu prošle godine, a ministar Mirando Mrsić poručio:

"Razdvajanje mirovina neće dovesti do nikakvih promjena u visini mirovine nego ćemo jednostavno priznati ljudima njihov radni staž koji su imali prije nego su sudjelovali u Domovinskom ratu", rekao je u prosincu prošle godine ministar Mrsić.Braniteljske mirovine bile su i jedan od razloga braniteljskog prosvjeda u Savskoj, a osnovana je i radna skupina koja je pratila cijeli proces. Branitelji, međutim, nisu dobili zaključke radne skupine, a očekuju da se nakon što odredba stupi na snagu, daljnjim dijalogom, pokušaju riješiti eventualne nedoumice, kaže predsjednik Udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

 

"U ovom trenutku će se vidjeti samo razdvajanje mirovina, a ono što se može na osnovu toga napraviti sutra, prekosutra, u budućnosti...to je problem. Budući da je premijer na sastanku rekao da je došlo do grešaka mi očekujemo da se te greške isprave u dogledno vrijeme", rekao je Glogoški za Media servis.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.