Događaji

Lista opasne hrane...

Ostaci pesticida prisutni u gotovo polovici namirnica koje se konzumiraju u Europi?

Ostaci pesticida prisutni u gotovo polovici namirnica koje se konzumiraju u Europi?

Ovih dana kontrola sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja imala je za posljedicu povlačenje još jednog proizvoda s tržišta, javlja Narodni list

Naime, tijekom redovitog monitoringa, odnosno putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom piletu podrijetlom iz Hrvatske (prisutnost u 25 g). Dodatnom analizom identificirana je bakterija Salmonella typhimurium.

Riječ je o zaleđenom proizvodu "Grill pile domaće" proizvođača Viki iz Čakovca, a koje distribuira Ledo d.d. Iako je na proizvodu datum upotrebe do 6. 12. 2015., zbog ovog je nalaza odmah zatraženo povlačenje s tržišta što je u konačnici i učinjeno.

Rok trajanja

Dakle, mikrobiološkom analizom pretraženog pilećeg mesa utvrđeno je da isto ne udovoljava Uredbi Europske komisije sukladno kojoj Salmonella typhimurium mora biti odsutna u svježem mesu peradi stavljenom na tržište tijekom njihovog roka trajanja. S. typhimurium jedan je od najčešćih uzroka enterokolitisa, a koji se najčešće prenosi nedovoljno termički obrađenom hranom ili postupanjem s hranom koje nije u skladu s dobrom higijenskom praksom. Akutni znakovi enterokolitisa su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrućica i glavobolja.

No, bilo je nekoliko ovakvih obavijesti od početka godine o kontroli i povlačenju s tržišta, a uslijed toga što je Hrvatska preuzela obveze od EU glede kontrole hrane i njezinog distribuiranja na tržištu.

Osim toga, sve sumnjive namirnice testiraju se u laboratorijima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a državna inspekcija najviše pazi na naranče, jagode, salatu, ali i jabuke. Nalaze se na listi najrizičnijih.

No, nedavno je Europska agencija za sigurnost hrane objavila da su ostaci pesticida prisutni u gotovo polovici namirnica koje se konzumiraju u Europi, ali da su ti ostaci pesticida većinom u okviru zakonskih ograničenja i vjerojatno bez učinka na zdravlje.

Najzagađenije pesticidima pokazale su se jagode, breskve, jabuke i salate.

Lista opasne hrane

Ono što je zanimljivo jest da pored tih kontrola, Ministarstvo poljoprivrede ima i Listu hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost, a koja podliježe povećanom broju službenih kontrola pri uvozu, objavljenu u Narodnim novinama. Objavom te liste, preuzete su i odredbe određenih akata Europske unije.

Zapravo, riječ je o listi namirnica koje podliježu žešćoj kontroli, ali nije posve jasno koja je svrha toj objavi kad je očito da je hrana prisutna na hrvatskom tržištu, na ovaj se način daje do znanja na koje se namirnice treba pripaziti.

No, problem je taj što kupci, odnosno krajnji korisnici, rijetko ili gotovo nikada ne gledaju deklaracije otisnute na proizvodima koje sadrže određene pojedinosti. Zapravo, to bi trebala biti navika svakog kupca proučiti deklaraciju iako, budimo realni, kad su u pitanju sniženja, vrlo su rijetki oni koji pored niske cijene odvajaju vremena da bi proučili i deklaracije.

Dakle, na toj listi opasnih namirnica našli su se i lješnjaci, kikiriki iz Brazila, Gane i, Indije i Južnoafričke Republike koji sadrže aflatoksine, tjestenina iz Kine u kojoj ima i aluminija, crni i zeleni čaj zagađeni pesticidima, kao i paprike i naranče iz Egipta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.