Događaji

#ekonomija

Najvjerojatnije ništa od smanjenja PDV-a na hranu

Najvjerojatnije ništa od smanjenja PDV-a na hranu
Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je uoči užeg kabineta Vlade izjavio da s obzirom na pandemiju i sve izazove koje ona nosi u ovom trenutku još nije na stolu snižavanje stope PDV-a na hranu, no o tome se razmišlja.

Upitan planira li Vlada olakšati građanima poskupljenje hrane, primjerice snižavanjem PDV-a, Marić je podsjetio da se jedna od posljednjih intervencija u sustav poreza na dodanu vrijednost upravo odnosila na snižavanje stope PDV-a na hranu, između ostalog na svježe meso i ribu te voće i povrće.

U programu Vlade najavljeno je, podsjetio je Marić, da će se, kada se steknu uvjeti, ići na snižavanje PDV-a na kompletnu hranu. "S obzirom na pandemiju i sve izazove s kojima se suočavamo, to u ovom trenutku još uvijek nije na stolu jer se nisu stekli uvjeti. No o tome razmišljamo", izjavio je Marić.

Napomenuo je i da snižavanje stope PDV-a ne znači nužno i snižavanje cijena proizvoda i usluga, što je potvrdilo i više slučajeva, primjerice kod bezreceptnih lijekova.

"Tržište, odnosno ponuda i potražnja, je ono koje diktira", ustvrdio je.

Istaknuo je i da tema inflacije nije zanemariva. Prema posljednjim podacima DZS-a, inflacija mjerena potrošačkim cijenama u srpnju je na godišnjoj razini iznosila 2,8 posto, najviše od travnja 2013. Rast potrošačkih cijena tako prati uspon proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, koje su u srpnju porasle za 7,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je njihov najveći skok još od travnja 2011. godine.

"Inflacija je zvijer, koja ako se i pritaji, ona spava. No uvijek se i lako može probuditi", slikovit je bio Marić.

Ocijenio je da Hrvatska u proteklih 25 i više godina dobro upravlja sa situacijom oko inflacije, a izuzev pretkriznog vremena 2008. godine nije bilo njenih značajnijih porasta.

No sada, u situaciji u kojoj se nalazimo, osim prehrambenih proizvoda, apostrofirao je Marić, rastu i cijene materijala i sirovina potrebnih za obnovu nakon potresa, a posljedično i rada.

Novinari su Marića upitali i postoji li prostor za smanjivanje trošarina na gorivo, kojem cijena ide prema 11 kuna za litru, na što je odgovorio da s obzirom na sve izazove s proračunom u kontekstu financiranja borbe protiv pandemije, za to nema nekog velikog prostora.

Istaknuo je i da je vrijednost fiskaliziranih računa od početka godine do jučerašnjeg dana za 1,5 posto viša u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Kada se gleda samo srpanj u segmentu turizma, vrijednost fiskaliziranih računa porasla je za pet posto u odnosu na isti mjesec 2019., dok je u prvih 18 dana kolovoza skočila za 20 posto.


Reci što misliš!