Događaji

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

EDUKAL 2015. - Prva edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti

EDUKAL 2015. - Prva edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti

U Hrvatskoj je trenutačno demencijom zahvaćeno 86.000 ljudi

U zagrebačkom hotelu Internacional će se 7. i 8. prosinca održati Prva edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti - EDUKAL 2015.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, kao organizator ove konferencije, njome želi pomoći u dijagnosticiranju, njezi i skrbi osoba s demencijom trima skupinama: liječnicima i medicinskim sestrama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da lakše prepoznaju demenciju i preciznije dijagnosticiraju neurodegenerativne bolesti koje ju uzrokuju, zatim socijalnim radnicima i psiholozima da shvate u širem obimu probleme koje imaju osobe s demencijom i njihovi obiteljski skrbnici, i na koncu njegovateljima i obiteljskim skrbnicima, posebice zaposlenicima u domovima za starije i nemoćne kako bi bolje razumjeli promjene kroz koje prolaze osobe s Alzheimerovom bolešću ili drugom demencijom i time omoguće oboljelima maksimalnu kakvoću života - što je duže moguće.

Izravni razlog održavanja ove edukativne konferencije nalazi se u činjenicama: da je u Hrvatskoj demencijom zahvaćeno 86.000 ljudi; da se taj broj iz godine u godinu poveća; da je u više od 50% slučajeva demencija nejasno dijagnosticirana ili da ostaje nedijagnosticirana; da je njega dementnih osoba u prosjeku vrlo oskudna ili neprikladna radi nedovoljnog poznavanja njezinih uzroka i promjena kroz koje prolazi oboljeli te da pojedinci, zajednice i društvo u cjelini radi stigmatizacije demencije često „okreću leđa od nje".

EDUKAL 2015 zamišljen je kao svojevrsno putovanje kroz Alzheimerovu bolest. Ova konferencija, počinje s izlaganjima tema koje ocrtavaju raširenost demencije u nas i strategijama koje se predlažu da se ona prepozna kao javni društveno zdravstveni problem, a nastavlja izlaganjima najboljih primjera metoda dijagnosticiranja i liječenja Alzheimerove bolesti.

Slijedno, razmotrit će se problemi kroz koje prolaze oboljeli i njihove obitelji nakon dijagnoze demencije, uključujući prikaze razloga gubitka samostalnosti oboljelih, načina razumijevanja promjena njihova ponašanja i smanjivanja sposobnosti komunikacije.

Drugi dan konferencije posvećen je izravnije njezi oboljelih od demencije i pomoći njihovim obiteljskim skrbnicima. Prikazat će se oblici pomoći koju pruža Savjetovalište Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, naputci o tome kako se može prepoznati i suzbiti stres koji se razvija kod njegovatelja i obiteljskih skrbnika te mogućnosti koje nude patronažne službe, domovi za starije i palijativna skrb.

Konferencija završava pravnim savjetima oboljelima i njihovim obiteljskim skrbnicima, savjetima o načinima korištenja socijalne pomoći i prikazom načina na koji želimo da se zajednica odnosi prema osobama s demencijom.

Šire informacije nalaze se na spletnoj stranici konferencije www.edukal.alzheimer.hr, putem koje se zainteresirani mogu predbilježiti ili registrirati, odnosno zatražiti dodatne informacije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.