Događaji

Prije devet godina prekinuto zbog nuspojava

Hrvati pokusni kunići za cjepivo protiv Alzheimera

Hrvati pokusni kunići za cjepivo protiv Alzheimera

U šest europskih zemalja uključujući i Hrvatsku bit će testirano novo cjepivo protiv Alzheimerove bolesti. 420 pacijenata sudjelovat će u medicinskim ispitivanjima cjepiva i to u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj i Slovačkoj.

Cjepivo AD02 kojeg je razvio britanski GlaxoSmithKline već je testiran na sigurnost i toleranciju, prenosi Associated Press. Testiranja koja će se poduzeti na 420 osoba ispitivat će efikasnost cjepiva, a rezultati tog ispitivanja bit će poznati 2012. godine.

Cjepivom bi se trebala spriječiti izgradnja beta-amiloid plakova u mozgu, koji uzrokuju propadanje živčanih stanica za koje se vjeruju da uzrokuju Alzheimerovu bolest. Cjepivo bi se koristilo u liječenju pacijenata koji već boluju od te bolesti.

2001. godine testiranje prekinuto zbog ozbiljnih nuspojava

Prvi puta se cjepivo protiv Alzheimera testiralo 2001. godine u SAD-u i Europi, ali je testiranje ubrzo prekinuto jer je uzrokovalo ozbiljne nuspojave. Četiri godine nakon neuspješnog testiranja drugo cjepivo testirano je u Švedskoj.

Alzheimerova bolest, poznata kao AD je neuro-degenerativna bolest koja utječe na kognitivne funkcije, koje dodatno utječu na ponašanje pacijenta i socijalne prilagodbe. Ova bolest za koju još uvijek nema lijeka, pogađa oko 6 milijuna ljudi u Europi svake godine.


Reci što misliš!