Događaji

23. Obljetnica VRO Maslenica

Održan maraton u počast poginulim pripadnicima Treće gardijske brigade Kune iz Osijeka

Održan maraton u počast poginulim pripadnicima Treće gardijske brigade Kune iz Osijeka

Obilježavanje akcije Maslenica nastavljeno je jutros polaganjem vijenaca u Kašiću, Islamu Latinskom i drugim mjestima gdje su 1993. godine vođene borbe za očuvanje oslobođenog dijela zadarskoga zaleđa.

Uz to trčao se maraton od Zelenog hrasta do Novigrada u čast poginulim pripadnicima Treće gardijske brigade Kune iz Osijeka.

Sjećanja živa i nakon 23 godine. Srce se stisne svaki put zbog poginulih suboraca. Branitelji iz Slavonije helikopterom su stigli na nepoznat teren.

- Nismo znali gdje je šta, šta će nas tu dočekati. Iz helikoptera smo skakali u nepoznato pa u kamione na položaje zamijeniti suborce iz 4. gardijske brigade, prijetio se Tomislav Antolović, predsjednik Udruge veterana treće gardijske brigade "Kune" Osijek u razgovoru za Radio Zadar.

Na današnji dan tu je poginulo 35 pripadnika 3. gardijske brigade Kune. 

- Mi Slavonci od Osijeka, Slatine, Virovitice, Slavonskog Broda ovim tradicionalnim, memorijalnim maratonom od Islama Latinskog do Novigrada odajemo im počast - kazao je Rado Zadru Pavao Tutenov iz Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine".

Veteranka Domovinskog rata koja po prvi put sudjelovala u memorijalnom maratonu od Islama Latinskog do Novigrada i koja je bila jedina žena među sudionicima bila je Nevenka Vujasin iz Antunovaca. 

Susreti suboraca iz Slavonije i Dalmacije prilika su za druženje i sjećanja. Oni ne mogu zaboraviti i ne žele da se zaboravi, ističe Ante Deur, savjetnik Predsjednice HR za branitelje: 

- Danas mlade generacije koje dolaze moraju prepoznati na kojim načelima je stvarana Hrvatska država ovakva koju imamo, to je bit onoga što branitelji žele.

Obilježavanje vojno redarstvene operacija Maslenica nastavlja se do 27. siječnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.