Događaji

Postoji sumnja u ozbiljnu korupciju

Velika istraga: MIG-ovi su lažni?

 Velika istraga: MIG-ovi su lažni?

Veliki skandal u hrvatskoj vojsci. Jutarnji list piše da je istraga, pokrenuta nakon učestalih kvarova na našim MIG-ovima, pokazala osnovanu sumnju da su na njima prekucavanje šasije, da su remonti lažirani, da su stariji 5 godina nego što piše u dokumentaciji, te da su dijelovi u njima sklepani od različitih zrakoplova iz različitih dijelova svijeta.

Podsjetimo, hrvtaski su borbeni zrakoplovi MIG 21 kupljeni i remontirani u Ukrajini, a ugovor je bio vrijedan 133 milijuna kuna.

Uz remont 7 svojih, Hrvatska je kupila još 5 rabljenih aviona. Od 12 MiG-ova Hrvatsko ratno zrakoplovstvo trenutno raspolaže samo s tri bojna aviona, a pet ih je povučeno. U MORH-u skandal nisu željeli komentirati. Istragu provodi vojna policija, a sva je dokumentacija već proslijeđena i DORH-u.

Postoji sumnja u ozbiljnu korupciju i moguće primanje mita.

"Ovo ukazuje na nešto što bi moglo biti vrlo upitno u smislu remonta u Ukrajini. Već po povratku zrakoplovi su pokazivali slabosti. Od remonta je prošlo godinu dana, a mi nemamo na raspolaganju onoliko koliko smo ih remontirali. Sposobnih za let je manje od pet zrakoplova, a i to je upitno jesu li u svakom trenutku sposobni za let.

To sve ukazuje na sumnju da je remont izvršen loše", rekao je za HTV stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.