Događaji

Pregled tjedna

Politička drama obilježila tjedan

Politička drama obilježila tjedan

Kakav tjedan ostavljamo iza nas... Od početka tjedna politička drama, koja se na kraju pretvorila u kaos. Kavica mirenja propala, premijer poručio.

 

"Pozivam gospodina Karamarka i gospodina Petrova da se u nacionalnom interesu povuku sa svojih dužnosti."

 Prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku to ne pada na pamet i odgovara: Orešković više ne uživa naše povjerenje. Čelnik MOST-a Božo Petrov, pak, i dalje inzistira na ostavci Karamarka, a nije mu jasno zašto se traži i njegova ostavka.

 "Za Domoljubnu koaliciju je glasalo gotovo 800 tisuća građana, a za gospodina Oreškovića 76 ljudi u Saboru", odgovara Karamarko.

 "Ako je uvjet da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti moja ostavka ja ću to prihvatiti", rekao je Petrov. Uoči pljuštanja međusobnih zahtjeva za ostavkama, a nakon afere Konzultantica, lansirana je još jedna. I to ona s PR agencijom Grizli koja je radila za MOST, a klijentima nudila kontakte i s njihovim ministrima. Otkrili su to ugovori objavljeni u medijima, nakon što su ukradeni iz automobila investitora pod nejasnim okolnostima. HDZ-ov Petar Škorić i SDP-ov Gordan Maras.

''Hrvatskoj javnosti nameće se pitanje: koga je sve pomazila grizlijeva šapa?", upitao je Škorić.

 "Obavještajni klošari pokušavaju, kako bi zaštitili Karamarka, ocrniti MOST", zaključio je Maras.

Dojučerašnji partneri postaju ljuti suparnici. Vrh HDZ-a je odlučio- idemo na preslagivanje, ali ne bez unutarstranačkih previranja. Rasplet političke krize se čeka, ustavna je izbjegnuta, ali pod koju cijenu... HDZ i SDP dogovorili su imena novih ustavnih sudaca, a među njima su, podsjetimo, primjerice Davorin Mlakar koji se povezuje s aferom oko Hypo banke, Snježana Bagić s prepisivanjem znanstvenog rada. SDP-ov Peđa Grbin i HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

"Vjerujem da svi razumjeti koliko je ova odluka bila teška", poručuje Grbin.

"Kakvu god listu da smo predložili uvijek će biti prijepora da je trebao biti ovaj ili onaj", rekao je Bošnjaković.

Stigla je prva procjena Državnog zavoda za statistiku da je BDP u prvom tromjesečju porastao za 2,7 posto. Dok nam gospodarstvo raste, kočničar je postala Vlada. Zato se ministar financija Marić vratio praznih ruku iz Londona. Odustalo se od zaduživanja, s obzirom da i ulagači vide što nam se događa kod kuće. SDP-ov Boris Lalovac zabrinut, ministar financija Zdravko Marić umiruje.

"Moja jasna poruka i prema vašim slušateljima i građanima da je sve pod komtrolom", odgovara Marić.

Uvjeravao je u to i ministar obrazovanja Šustar, ponavljajući kako kurikularna reforma ide dalje. Za reformu obrazovanja može se reći i da je majka svih reformi, što su građani prepoznali. Na ulice ih je izišlo čak 40 tisuća.

"S ovog mjesta želim poručiti odgovornima koji su zasigurno puno bolje plaćeni od mojih profesora da ne ruše i ne uništavaju moju i našu budućnost i naše bolje sutra."Inicijativa "Hrvatska može bolje" organizator je prosvjeda koji je održan u znak podrške čelnicima stručne radne skupine za provedbu reforme, a koji su ranije objavili da zbog političkih pritisaka traže razrješenje.

U ovom tjednu niknuo je i novi šator i to ispred Šustarovog ministarstva. Podigle su ga studentice zbog neisplate stipendija. A svijet se oprašta od sportskog velikana. Preminuo je Muhamaad Ali. Sportski prvak, ali i veliki borac za ljudska prava. George Foreman, jedan od Alijevih slavnih boksačkih suparnika u intervjuu za BBC radio rekao je da je Ali bio više od velikog boksača: "Smatram da je Muhamaad Ali jedan od najvećih ljudskih bića koje sam upoznao u životu. Reći da je bio boksač, bila bi uvreda. Izvlačio je ono najbolje iz ljudi. Čovjek je bio bolji od crnog, bolji od bijelog. Bio je ljudsko biće. Bio je prevelik za razgovor o crnom i bijelom."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.