Događaji

Jokić bi se vratio u kurikularnu reformu, ali se ne želi baviti politikom

Jokić bi se vratio u kurikularnu reformu, ali se ne želi baviti politikom

Boris Jokić, donedavni prvi čovjek cjelovite kurikularne reforme, gostovao je u 'Točki na tjedan' te ustvrdio da cjelovita kurikularna reforma na kojoj su radili više ne postoji, a na pitanje mogu li Dijana Vican i Matko Glunčić koji su ga naslijedili nastaviti gdje je on stao, rekao je da ne zna i da ni o kome ne govori loše.

Boris Jokić ponovio je koji su njegovi uvjeti povratka u ekipu kurikularne reforme.

'To su odgovori na pitanja: ide li se u reformu, kada, ima li Hrvatska novac i zakonski okvir za reformu. To je jedino što smo i do sada ispitivali. Gledajte, i ja sam otac, dijete mi ide u školu i zanima me hoće li se ići u eksperimentalnu provedbu ili ne', rekao je i osvrnuo se na utjecaj politike na stopiranje reforme, unatoč prosvjedu podrške reformi koji je u Zagrebu okupio 50 tisuća ljudi.

'To ukazuje na neodgovornost političara. Kako jedan nastavnik može tražiti odgovornost od učenika ili poslodavac od radnika, ako političar na ovaj način pokazuje neodgovornost, čak ni ne dolazi u Sabor. Što oni misle?', zapitao se Jokić. Na pitanje u emisiji televizije N1 zašto nije bio na prosvjedu podrške reformi kazao je da nije htio biti mesija.'Htio sam da ti ljudi, koji su radili na reformi, dobiju gratifikaciju i da vide kako su ljudi od njih. Nisam htio prosvjed, već da uspijemo u reformi.'

Na pitanje je li spreman na povratak nakon što ga je ministar Predrag Šustar razriješio na njegov zahtjev, a Zoran Milanović izjavio da bi ga zvao nazad, Jokić odgovara:

'Ja to ne mogu odbiti sa sigurnošću, ali neću da me imenuje politika. Vratit ću se jedino javnim pozivom, na koji ću se prijaviti, na kojem će se reći što se od kandidata traži. Milanović je u pravu kad kaže da su osigurali okvir, ali obrazovanje im nije bio prioritet, kao ni jednoj vladi u zadnjih 25 godina. Zemlja koja štiti svaki kamen, vodu, a o ljudima ne brine, takvo društvo nema šanse. Možda će doći promjene, ali bez iskorištavanja ljudskih potencijala i obrazovanja nema razvoja', rekao je i potvrdio da se ne želi uključiti u politiku.

'Ona je časna djelatnost, ali ona je na ovim prostorima sve samo ne to, vrvi neodgovornošću i klijentelizmom. Ljudima se prodaje prošlost kao sadašnjost i budućnost', kazao je.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.