Događaji

Pokrenuli peticiju

Hrvati u Australiji traže ispriku novinara ABC-a jer je optužio hrvatske iseljenike za terorizam

Hrvati u Australiji traže ispriku novinara ABC-a jer je optužio hrvatske iseljenike za terorizam

Članovi hrvatske zajednice u Australiji traže ispriku novinara ABC Televizije Tonyja Jonesa zbog komentara koji je iznio tijekom emisije "Q&A".

Jones je, naime, tijekom emisije prekinuo senatoricu Queenslanda Pauline Hanson dok je govorila kako u Australiji nikad nije bilo terorizma. Kazao joj je da nije u pravu.

"U sedamdesetima smo doživjeli nekoliko bombaških napada od strane hrvatskih katoličkih ekstremista. Ovo se događalo u Australiji i prije, ovo nije prvi put. Barem to bismo trebali razjasniti", rekao je, a prenosi SBS.com.au.

Čini se da je Jones govorio o slučaju "Hrvatske šestorke", kada su australske vlasti 1981. šestoricu Hrvata osudile na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Deset godina kasnije svi su pušteni na slobodu.

Hrvatska zajednica u Australiji zbog toga je pokrenula online peticiju u kojoj traže ispriku voditelja jer je, kako kažu, napravio poveznicu između islamskog terorizma i djelovanja političke emigracije.

 

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.