Kultura

Wings for life world run

Anita Gerhardter: Odabrala sam Zadar ove godine jer najljepše fotografije s utrke stižu upravo iz Hrvatske

Anita Gerhardter: Odabrala sam Zadar ove godine jer najljepše fotografije s utrke stižu upravo iz Hrvatske
Philipp Horak

Trkači humanitarne utrke Wings for life World Run sa zadarskog starta trče za one koji ne mogu jedanaestu godinu zaredom. Priča s osam tisuća glavnih likova u Zadru i još mnogo trkača koji trče individualno ili u grupama uz aplikaciju počinje sutra u 13 sati.

Priča koja raste iz godine u godinu, sa sve više trkača i sudionika i ove godine dobiva još jednu novu dimenziju. Najstariji trkač ove godine je 91-godišnjak, u utrci sudjeluju i brojni hrvatski sportaši, a ove godine sa zadarskog starta trči i izvršna direktorica zaklade Wings for Life Anita Gerhardter: "Trenutno se radi na 62 projekta koja su financirana iz Zaklade Wings for life. U prve tri godine sve zajedno smo financirali 299 istraživačkih projekata. U prvih 10 godina financirali smo 111 projekata, a od 2014. godine, otkad postoji utrka Wings for life, uspjeli smo osigurati sredstva za 188 istraživanja. Ove brojke pokazuju važnost utrke.”

Gerhardter dodaje kako je ove godine odabrala Zadar jer su fotografije iz Zadra uvijek najljepše te se nada da će istrčati utrku barem do Sukošana. Ove godine u humanitarnoj utrci sudjeluje i bivši kapetan i nekadašnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Niko Kovač:

Najvažnije je da možemo podržati cijelu ovu priču. Nisam u formi kao prije, ali potrudit ću se da, kad vidim automobil iza sebe, potrčim barem još koji metar - kaže Kovač.

Koliko za Zadar znači prilika da iz godine u godinu bude domaćin ovog svjetskog događaja, kazala je pročelnica za kulturu i sport grada Zadra, Dina Bušić:

To je toliko atraktivan događaj da ga u svojim kalendarima mjesecima prije imaju profesionalni sportaši, reakreativci, ali i pojedinci koji imaju za cilj pomoći ovoj velikoj humanitarnoj akciji, a to je prikupljanje sredstava za pronalaženje lijeka za ozljede leđne moždine.

U Wings for Life World Run utrkama dosad je sudjelovalo 1,2 milijuna ljudi u više od 196 zemalja. Ukupno je pretrčano 12 milijuna kilometara, a prikupljeno 38 milijuna i 300 tisuća eura. 

 


Reci što misliš!