Crna Kronika

Kanada optužila petnaestogodišnjaka za terorizam

Kanada optužila petnaestogodišnjaka za terorizam

Kanadska je policija u četvrtak optužila 15-godišnjaka za kaznena djela povezana s terorizmom, navodeći da je počinio pljačku "u korist terorističke skupine".

Policija nije navela ime mladića, za kojega tvrdi da je namjeravao otputovati iz Kanade kako bi sudjelovao "u terorističkim aktivnostima u inozemstvu". Optuženi je u četvrtak doveden u sud u Montrealu.

RCMP (Kraljevska kanadska policija) "nepopustljiv je prema onima koji pokušavaju sudjelovati u terorističkoj aktivnosti", priopćio je predstavnik RCMP-a James Milizia.

Policija je rekla da neće komentirati razloge za podizanje optužnice zbog dječakove dobi i zbog istrage. Policija nije ni imenovala skupinu s kojom je okrivljeni navodno povezan.

Dva kanadska vojnika ubijena su u listopadu u odvojenim incidentima u Montrealu i Ottawi, a ubojice su bile simpatizeri džihadista. Pripadnici službi sigurnosti ubili su obojicu napadača, uključujući i onoga koji je pokušao izvesti napad na kandadski parlament.

Napadi su se dogodili nakon što je Kanada poslala ratne zrakoplove na Bliski istok gdje sudjeluju u zračnim napadima na pripadnike džihadističke skupine Islamske države u Iraku.

Kanadski dužnosnici tvrde da su na tragu 93 osobe za koje postoji sumnja da bi mogli pridružiti se militantnim skupinama u inozemstvu ili izvrđiti napade u Kanadi. Većina njih kanadski su državljani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.