Događaji

Šudnov: Terorizam je najveća opasnost svjetskoj sigurnosti

Šudnov: Terorizam je najveća opasnost svjetskoj sigurnosti

Terorističke prijetnje najveća su opasnost svjetskoj sigurnosti i Hrvatska će sa saveznicima i partnerima nastaviti zajedničku borbu protiv "kreatora nestabilnosti", rekao je u subotu navečer načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov nakon konferencije Vojnog odbora NATO-a u Splitu.

Hrvatska je trenutačno angažirana u šest operacija i misija potpore miru, od kojih dvije vodi NATO, podsjetio je. Potvrdio je da se Hrvatska priprema sudjelovati u formatu jedne manevarske satnije u najnovijoj inicijativi jačanja NATO-ovih snaga na istočnim granicama Saveza, odnosno u Litvi.

 

"Republika Hrvatska će i dalje biti posvećena zajedničkoj borbi protiv svih kreatora nestabilnosti u svijetu zajedno sa svojim saveznicima i partnerima," rekao je.
Hrvatska svojim angažmanom pokazuje da je spremna djelima poduprijeti jedno od temeljnih načela Sjevernoatlantskog saveza - da je "napad na jednog saveznika ujedno i napad na sve zemlje članice Saveza."

Upitan što je bila tema današnje sjednice VONS-a u Splitu, general Šudnov je odgovorio da se razgovaralo "o migrantskoj krizi i obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela na summitu NATO-a u Varšavi u srpnju ove godine."

Glavna uloga Vojnog odbora NATO-a je izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti