Događaji

Udruga "Eko-Zadar" provodi u suradnji s Čistoćom d. o. o.

Recikliranje tekstila s učenicama Srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Recikliranje tekstila s učenicama Srednje škole  primijenjene umjetnosti i dizajna

Radionice „Reciklirajmo zajedno - tekstil" provedene su s učenicama četvrtih razreda Srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Učenice su sa svojim profesoricama sudjelovale na edukativno - kreativnim radionicama koje su održane u sklopu projekta kojeg udruga „Eko-Zadar" provodi u suradnji s Čistoćom d. o. o.

Tekstil čini oko 3% sadržaja kante za otpatke, a barem 50% tekstila koji se baca pogodno je za recikliranje. Ipak, količina tekstilnog otpada kojeg se ponovo upotrijebi ili reciklira na godišnjoj razini iznosi tek oko 25% od ukupnog tekstilnog otpada.

Sva obuća (cipele, sandale, čizme, tenisice...) odjeća, ručnici, posteljina, šeširi, kape, zavjese, torbe, krpene igračke, ostala platna i tekstilni proizvodi  u Zadru se mogu odložiti u za to predviđene posebne spremnike koji se nalaze u sklopu „zelenih otoka" diljem Zadra. Čistu odjeću koju više ne želite nositi  možete predati u prostorijama Crvenog križa i Caritasa. Hvalevrijedna inicijativa "Uzmi ili ostavi" - Besplatni dućan, organizira se u Nigdjezemskoj, četvrtkom popodne, gdje možete donijeti stvari koje više ne koristite, no možete i odnijeti stvari za koje se netko odlučio da mu više ne trebaju. No, ne zaboravimo; poklanjanje je također oblik recikliranja.       

Učenice su upoznate s konceptom 3R Reuce - Reuse - Recycle; Smanjiti  -   Oporabiti - Reciklirati. Odgovornim ponašanjem smanjujemo količinu otpada, otpad oporabljujemo te ga na koncu recikliramo. Tekstil predstavlja osobit problem na odlagalištima budući da se sintetički proizvodi ne razlažu, dok se vuneni odjevni predmeti razlažu ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zagrijavanju. Učenice su u kreativnom dijelu radionice od reklamnih T - shirt majci izrađivale zanimljive odjevne predmete pri tom koristeći već postojeći reciklirani materijal.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.