Sci-Tech

Inovativnost pospješuje ekologiju

Besplatna mobilna aplikacija Recikliraj! pomaže u očuvanju prirode

Besplatna mobilna aplikacija Recikliraj! pomaže u očuvanju prirode

Povodom Dana planete Zemlje team mobilne aplikacije Recikliraj! želi obavijestiti javnost o njenom izlasku. Recikliraj! je prva mobilna aplikacija u Hrvatskoj putem koje korisnici mogu saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati, gdje je najbliže reciklažno dvorište te omogućava prijavljivanje ilegalnih odlagališta otpada ili bilo kojih lokacija koje korisnik smatra da bi se trebale očistiti. Također je moguće organizirati vlastitu zelenu akciju čišćenja putem aplikacije temeljem podataka o onečišćenim lokacijama i pozvati svoje prijatelje.

"Premda na internetu postoje razne informacije o recikliranju i odlaganju otpada, vrlo su raspršene i teško je pronaći informaciju koja je osobi u datom trenutku potrebna. Većina ljudi ne zna kako kako se "riješiti" pojedine vrste otpada i koje vrste se uopće mogu reciklirati. Sada, sve što ih zanima mogu pronaći na dlanu svoje ruke - na svom smartphone-u.", kaže Nina Jurčić, koautorica projekta i nastavlja: "Želja nam je omogućiti građanima pristup željenim informacijama brzo i jednostavno i na taj način ih potaknuti na savjesno postupanje sa otpadom. Smatramo da svijest počinje informiranjem, a mobilna aplikacija je medij koji pruža mnogo mogućnosti."

Ideja je nastala na 3. Whohack Hackatonu u Rijeci, krajem listopada prošle godine. Radi se o natjecanju u izradi funkcionalne mobilne aplikacije u ograničenom vremenskom roku, na temu društveno-korisne aplikacije. Prototip je nastao u samo 10 sati i osvojio prvo mjesto. Autori su shvatili da bi aplikacija vezana za recikliranje i održivi razvoj bila idealna jer takvo što dotada nije postojalo na našem tržištu te bi bilo vrlo korisno dugoročno.

U idućoj fazi aplikacija će omogućiti narudžbu odvoza različitih vrsta otpada, proširiti bazu otpada sa više informacija i konkretnih kontakata. Primjerice, kada korisnik bude tražio kako zbrinuti jestivo otpadno ulje, osim osnovnih informacija moći će pronaći i popis tvrtki koje se bave zbrinjavanjem i odvozom te vrste otpada, njihove kontakte, radno vrijeme itd. Također, u pripremi je Android verzija kako nijedan korisnik ne bi ostao zakinut. Osim rada na samoj aplikaciji, želja autora je organizirati vlastite eko akcije kako bi se proširila zelena svijest i što više građana potaknulo na recikliranje.

Iza aplikacije Recikliraj! stoje Nina Jurčić i Borna Beaković. Borna je zaslužan za sav razvoj i kodiranje, a Nina dizajn i UX (user experience). Zajedno su završili Founder Institute, američki startup akcelerator gdje su se upoznali i počeli surađivati na startup projektu Ebloo.

Ovom aplikacijom želi se pomoći građanima da dobiju potrebnu informaciju i donesu ispravnu odluku u svezi odlaganja otpada i recikliranja. Svatko može pridonijeti na neki način, makar svojim primjerom. Ujedno se želi staviti naglasak na građanski aktivizam - potaknuti ljude da prijavljuju ilegalna odlagališta kako bi onečišćena lokacija bila dokumentirana i javno vidljiva i kako bi se na tom mjestu mogle organizirati akcije čišćenja.

iOS verzija aplikacije može se besplatno preuzeti preko AppStore-a ili putem službene web stranice www.recikliraj.net. Svi zainteresirani pozivaju se da se uključe i prošire riječ preko službene Facebook stranice aplikacije, www.facebook.com/recikliraj.net.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.