Kultura

od 13. do 16. svibnja

Proslavite međunarodni dan muzeja u Arheološkom muzeju Zadar i u Muzeju ninskih starina

Proslavite međunarodni dan muzeja u Arheološkom muzeju Zadar i u Muzeju ninskih starina
Bojan Bogdanić

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja govori nam da su muzeji oduvijek bili mjesta edukacije i istraživanja te posebno naglašava da su danas važniji no ikad multidisciplinaran pristup istraživanjima te suradnja znanstvenika s područja društvenih, prirodnih i humanističkih znanosti.

Upravo se u suradnjama sa znanstvenicima s područja prirodnih znanosti, uz upotrebu najsuvremenijih metoda, došlo do podataka s pomoću kojih arheolozi preciznije ocrtavaju sliku života određenog područja i vremena. Isto tako danas je, možda više no ikad, važna i edukacija na svim područjima.

Stoga ćemo se u ovogodišnjem programu, a posebice u 29. Edukativnoj muzejskoj akciji, baviti temama u kojima će nam suradnici s područja prirodnih znanosti doći s institucija u Hrvatskoj i Francuskoj: s Instituta Ruđer Bošković, iz Studijsko-istraživačkog ureda za podmorje i podvodnu arheologiju Ipso Facto te iz Antropološkog centra Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti . 

Bavit ćemo se pitanjima od kojeg je drva izrađen brod s nalazišta Južni greben kod Silbe i koliko je to drvo staro te kako su se hranili i kakvo je bilo zdravlje Ninjana u 8. i 9. st. A da u STEM temi bude i malo umjetnosti, organizirali smo radionicu u kojoj ćemo izrađivati elektrodiorame Velike pećine u Kličevici. 

Program će se održati od 13. do 16. svibnja u Arheološkom muzeju Zadar i u Muzeju ninskih starina AMZd. Na Međunarodni dan muzeja u subotu 18. svibnja Arheološki muzej u Zadru bit će otvoren 9 do 19 sati, a Muzej ninskih starina u Ninu 9 do 14 sati.

U oba muzeja na taj će dan biti slobodan ulaz za posjetitelje, a muzejske publikacije moći će se kupiti po sniženim cijenama. 

Autori programa muzejski su djelatnici Vladimir Kusik, Dino Taras, Jelena Vekić Bašić i njihovi gosti: Vlasta Vyroubal, Alba Ferreira Dominguez, Jadranka Barešić i Paula Bučar.

Voditeljice marketinga i odnosa s javnošću: Marina Brkić i Donata Smokrović.


Reci što misliš!